Nvidia и Университета на Флорида обявиха планове да построят най-бързият AI суперкомютър. Това ще стане като подобрят възможностите на суперкомпютърът HiPerGator, който се намира в университета, посредством DGX SuperPod архитектурата.

Според Nvidia, когато машината стане готова през 2021, тя ще има производителност от 700 петафлопса

Увеличаването на силата и скоростта, с която компютрите работят, е от ключова важност за постигането на сериозен прогрес в областта на изкуствения интелект. Редица доклади са категорични, че увеличението на компютърната мощност има голяма взаимовръзка с подобренията в областта на дълбокото обучение. Анализ на OpenAI пък показва, че между 2012 и 2018 година, количеството изчисления, които се използват при най-големите AI обучения, нараства с над 300 хиляди пъти. Удвояването става на всеки 3.5 месеца, което е в пъти по-бързо от закона на Мур.

Университетът на Флорида и Nvidia споделят, че подобреният суперкомпютър ще даде възможност на студентите и преподавателите да използват AI за проблеми в редица области:
  • повишаването на морското ниво
  • застаряващото население
  • сигурност на данните
  • персонализирана медицина
  • градски транспорт
  • ..и още какво ли не

Това ще е една от първите системи, която ще получи DGX A100 системите на Nvidia. Във всяка една от тях се намират 7-нанометрови Ampere-базирани A100 Tensor-ядрени GPU-та. Те предлагат 320 гигабайта памет и последните Mellanox HDR 200Gbps връзки. От Nvidia казват, че един A100 графичен процесор има 54 милиарда транзистора и производителност от 5 петафлопса.

В крайна сметка, HiPerGator ще се сдобие със 140 DGX A100 системи, захранвани от 1120 NVIDIA A100 Tensor-ядрени GPU-та. Към това можем да добавим 4 петабайта памет от DDN и 15 километра оптичен кабел.

Проектът ще доведе до ползи за наборът от AI приложения на Nvidia, които се занимават с анализ на информация, трениране на AI и ускоряване на изводите.

Двете организации ще си партнират и на по-широко ниво – в три области:

  1. Ще бъде разработена учебна програма, която да адресира нуждите и да подкрепи интереса на младите към науката, технологиите, инженерството, математиката и изкуствения интелект.
  2. Ще се основе Nvidia AI технологичен център в университета, където завършили студенти и служители на Nvidia ще работят заедно за развитието на AI.
  3. Архитекти и продуктови инженери на Nvidia ще си партнират с UF за инсталацията, работата и оптимизацията на суперкомпютърните ресурси в университета, включително за HiPerGator.

Учебното заведение иска да положи основите за интеграцията на AI с всички свои дисциплини

Плановете са за обучение на 30 хиляди студенти в областите на изкуствения интелект, до 2030 година.

Финансирането за инициативите и подобренията е от общо $50 милиона, под формата на дарения. Възпитаници на университета и Крис Малачовски от Nvidia даряват $25 милиона, а Nvidia като компания ще предостави още $25 милиона под формата на хардуер, софтуер, обучение и услуги. Самият университет ще вложи други $20 милиона за да подобри своя дата център.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари