fbpx
12.1 C
София

Nvidia престана да продава лицензи на руските компании

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компанията Nvidia престана да обновява и да продава на руските компании лицензи за софтуера за облачен гейминг и други. Информацията бе публикувана в руските медии и потвърдена от основателя на онлайн услугата Loudplay Виталий Стародубов. Малко по-късно това бе потвърдено и от един от най-големите руски IT холдинги. Направената проверка показа, че от сайта на Nvidia са премахнати всички руски партньори, но засега компанията се въздържа от коментари.

По-конкретно, става дума за специализирания софтуер за преразпределението в работата на ядрата в сървърна разширителна карта. Това е популярната система Nvidia Grid, която дава възможност за използването на тези карти в специализиран паралелен режим, което дава възможност на значително повече геймъри да се включат към облачната услуга.

Всичко това означава, че за компаниите, които използват Nvidia Grid, прекратяването действията на тези лицензи означава значително повишаване цената на този вид услуги. Така например, ако досега дадена компания можеше с помощта на един сървър с две карти Nvidia Grid можеше да обслужва осен геймъра едновременно, бе лиценза може да обслужва само два играча.

И още, тези лицензи на Nvidia се очаква да усложнят работата на суперкомпютрите на Яндекс, Сбербанк и МТС, в които се използват графичния процесор A100 и картата DGX-2.

Предполага се, че всеки един лиценз от подобен тип е валиден за точно определено време и след изтичането на валидността той не може да се използва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини