Анализаторската компания Jon Peddie Research (JPR), както беше обещано, публикува подробен доклад за доставките на дискретни графични ускорители през второто тримесечие на тази година. В периода от април до юни са били доставени 11,3 милиона графични адаптера, което е с 28% по-малко от показателя за първото тримесечие. Общият брой на продадените карти е 3,2 млрд. долара.

В сравнение със същия период на миналата година, пазарът на графичните адаптери през последното тримесечие е намалял с 5,7%. В същото време, броя на доставените настолни компютри е нараснал с 8,8%. Причината за това несъответствие е спадът в търсенето от страна на „киберзлатотърсачите“, които през последната година осигуриха значителни печалби за много производители на графични карти.

На фона На песимистичната картина, която рисува доклада на JPR, за тези три месеца, Nvidia е успяла да вземе 4% от пазара на AMD, увеличавайки дела си почти до нивото от миналата година — 69,1%. При това, „червеният“ чипмейкър се задоволява с дял от 30,9%. Следващите тримесечия обещават да не са най-благоприятни за AMD и нейните AIB-партньори. Дебютът на графичните ускорители GeForce RTX ще помогне на Nvidia още повече да увеличи преднината си пред основния съперник, който в близко бъдеще не планира пускането на нови игрови GPU.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за