По време на събитието Supercomputing 2017, посветено на високопроизводителните изчисления, NVIDIA обяви, че започва голяма модернизация на своя суперкомпютър SaturnV AI. След ъпгрейда суперкомпютърът на NVIDIA ще стане не само един от най-бързите суперкомпютри на Земята, но и най-енергийно ефективният.

SaturnV AI ще бъде допълнен с 660 клъстърни единици DGX-1. Всеки DGX-1 блок съдържа осем графични ускорителя GV100. Това означава, че в SaturnV AI ще бъдат добавени 5280 графични процесора. По този начин изчислителната мощ на SaturnV AI ще нарасне до 600 петафлопса при работа с единична точност (FP16), а производителността при операции с двойна точност (FP64) ще стане около 40 петафлопса.

Към днешен ден SaturnV AI в сегашния си вид в на четвърто място в рейтинга на най-ефективните суперкомпютри с показател 15 гигафлопса на ват, а след модернизацията ще стане номер едно.

Очаква се SaturnV AI да изпревари Summit – разработеният съвместно от NVIDIA и IBM суперкомпютър, който има за цел да надмине китайския Sunway TaihuLight, който към днешен ден е най-мощният в света.

В момента SaturnV AI е на 34 място в рейтинга на най-мощните компютърни системи, а след модификацията трябва да попадне в топ-5.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
4 години

Странно, по принцип при професионалните графични решения от последните 2 дори 3 поколения, Нвидиа поддържаше значително по-малко съотношение между производителността в единична и двойна точност, а орязаните от блокове за изчисления с двойна точност графични процесори, се вграждаха във видеокартите с предназначение за игрови приложения, т.е. за любителският пазар. В това отношение имам корекция относно написаното в статията FP16 е half-precision т.е полу точност single-precision(единична точност) се означава с FP32. Така че очаквам от автора или преводача на статията да уточни съответната част от характеристиките за каква степен на точност се отнасят. Малко повече за форматите на прецизността на изчисленията… Виж още »

Кольо
Кольо
Отговор на  Даниел Десподов
4 години

„That powers up to 660 PetaFLOPS of FP16 performance (nearly an ExaFLOP) and a peak of 40 PetaFLOPS of FP64“
660 PetaFLOPS не са чак толкова близо до екзафлопса, но все пак са повече от половината от един екзафлопс, но това между другото…По нашият казус: Определено там не са си позволили да дават пояснение за степента на прецизност на изчисленията, т.е какво означава FP16 или FP64) Ако все пак държите да допълните оригиналното изречение с такива пояснения, съм дал връзка където има информация по въпроса за означенията на различните формати на прецизност на изчисленията 😉