Nvidia ще помага на луксозни возила да „виждат“

0
25


Свързаните помежду си превозни средства ще получат още една функционалност, благодарение на анонсирана тази седмица сделка, включваща производителите на някои от най-скъпите коли и Nvidia. Става дума за производители, като Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin и Tesla.

Nvidia ще предостави пакет за разработчици и дизайнери, предназначен за смарт возила, в който ще се включва мощен графичен процесор, който ще помага на автомобилите да „виждат“ света около тях. „Системата може например да различи такси от полицейска кола, и возилото ще знае, че трябва да спре ако в близост до него се намира полицейска кола, която издава светлинни сигнали, насочени към предната част на автомобила“, обяснява за WallStreet Journal Дани Шапиро, директор на отдела, занимаващ се с решения от областта на автоматиката към Nvidia.

Новината за сделката между компанията и производителите на луксозните возила, следва анонса за появата на Nvidia Drive, специална технология, насочена към подпомагането на умни возила, подпомагана от Tegra X1. Nvidia смятат, че технологията за изкуствен интелект и по-точно възможностите за дълбочинно учене (deep learning), които помагат на колите да опознаят света около тях, биват подпомагани много повече при използването на графични, отколкото на традиционни компютърни процесори. Това се дължи на факта, че в тях присъствват много повече процесорни ядра, отколкото в CPU единиците. За сравнение, в Tegra X1 присъстват цели 192 процесосорни ядра, за сравнение в CPU процесорите са само четири, което означава, че графичния процесор ще може да обработи много по-голямо количество данни на по-висока скорост.

Компанията представи официално също така и DRIVE PX, платформа за автопилотно управление на превозни средства, която използва информацията от до 12 камери, намиращи се в превозното средство, за да предостави 360-градусов „съраунд поглед“ над средата, а също така и инструментът за самостоятелно паркиране Auto-Valet.

„Ние виждаме бъдеще, в което автономните возила, роботите и дроновете ще могат да виждат и да се учат, притежаващи интелигентност, която е трудно да си представим днес. Това ще стимулира по-безопасното поведение на пътя, ще осигури по-голяма безопасност в градовете и повече удобства за всички нас“, обяви изпълнителният директор на NVIDIA Джен-Сун Хуанг

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за