Oracle представи суперкомпютър от хиляди Raspberry Pi 3

1
1413

По време на събитието Oracle OpenWorld 2019 специалистите на компанията Oracle демонстрираха твърде необичаен суперкомпютър работещ под управлението на операционната система Oracle Autonomous Linux. В един клъстър са събрани 1060 едноплаткови миникомпютри Raspberry Pi 3 B+, като в един отсек са побрани по 21 броя от малките компютри.

Когато представителите на уеб портала ServeTheHome запитаха каква е целта на създаването на подобно изчислително устройство, представителят на Oracle каза, че е много полезно да имаш гигантски клъстър. Разбира се, този суперкомпютър няма да се продава и е предназначен за обучение на специалистите на Oracle и е още един много добър пример за използването на Raspberry Pi.

Що се отнася до хардуера, всичките Raspberry Pi са включени в обща мрежа с помощта на рутерите Ubiquiti UniFi Switch 48s, като връзката се осъществява чрез SFP+ 10GbE порт. Захранването им се осъществява чрез USB интерфейса, а за координиращо работата на суперкомпютъра устройство се използва сървъра Supermicro 1U Xeon.

Новият суперкомпютър, базиран на Raspberry Pi 3 B+ има панел с девет дисплея.

Да си припомним, че миникомпютърът Raspberry Pi 3 B+ се базира на системата-върху-чипа Broadcom BCM2837B0 с 4х ARM Cortex-A53 процесорни ядра с тактова честота 1,4 GHz вместо предишната SoC BCM2837 с честота 1,2 GHz. Налични са гигабитов Ethernet порт, Wi-Fi модул с работна честота 5 GHz и скорост за обмен на данни до 300 Mb/s, което е три пъти повече от скоростта на предишния. Поставен е Bluetooth 4.2 модул с поддръжката на Low Energy режима за включване на IoT хъбове и различните устройства от концепцията за умния дом. Освен това, новият миникомпютър поддържа технологията Power over Ethernet (PoE), която дава възможност захранването да се осъществява чрез усукана двойка в Ethernet мрежите. Но Oracle не е използвала PoE, а масив от USB захранвания.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари