ORWL: първият компютър с повишена защита с отворен код

0
126

ORWL е първият физически обезопасен компютър, в който се използва изцяло отворен код. Използването на контролера по безопасност MCU и специалния корпус гарантират, че никой не може да наруши безопасността на тази компютърна система.

 

За създаването на ORWL се събира инвестиция в размер на $25 000. Устройството използва процесор Intel Skylake, 8 GB оперативна памет, 128 GB хард диск, графично ядро Intel 515, и разполага с USB 3.0 и Type C портове, както и с HDMI видеоизход с поддръжката на 4К видео. Устройството работи еднакво добре както с Windows, така и с Linux.

ORWL е оборудван с контролер на безопасността, базиран на Cortex-M3 и интегриран в дънната платка. За зареждането на операционната система е необходимо изпращането на специален ключ по NFC безжична връзка.

 

Второто ниво на безопасност се осигурява от специалния корпус, направен според изискванията на технологията active „clamshell mesh“. Това е специален полимерен материал, който се разрушава при опит да бъде пробит или при друг опит за проникване във вътрешността на компютъра. Ако се направи подобен опит, всички криптиращи ключове се изтриват от контролера по безопасност.

Ако собственикът иска да отвори компютърната кутия за собствени цели и нужди, трябва да генерира нов криптиращ ключ, с който да преинсталира операционната система.

Използва се изцяло открит отворен код и отворен хардуер, които включват схемите, BIOS фърмуера и принципа на използваното криптиране.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари