Parallella – суперкомпютър за $99

3
37

Преди известно време производителите на чипове Adapteva регистрираха свой проект в популярния сайт за краудсорсинг Kickstarter. Проектът се наричаше Parallella и представляваше суперкомпютър с размерите на Raspberry Pi. Тогава на фирмата й трябваха $750 хиляди, за да финансира създаването на устройството. Наскоро разбрахме, че мисията им е била успешна.

Проектът на Adapteva е успял да събере $898,921 – дори по-голяма от желаната сума пари. Това означава, че скоро суперкомпютрите Parallella ще бъдат пуснати на пазара. Всеки от тях ще има 16 ядра и производителност 26 гигафлопа. Всяко едно от ядрата ще достига скорост от 1GHz. Операциите ще се ускоряват допълнително с помощта на втора ARM A9-базиранан система върху чип, която също разполага с 16 процесорни ядра. Най-интересното обаче, е че суперкомпютърът ще струва едва $99.

Ако Adapteva бяха събрали $3 милиона, щяха да разработят платка с 64 ядра и производителност до 90 гигафлопа, използвайки по-скъпия 28-нанометров процес. 16-ядреният Parallella е създаден по 65-нанометровия процес. 64-ядреният суперкомпютър също би бил доста евтин – около $199.

Доставките на суперкомпютъра ще започнат между февруари и март 2013 година. Много платки Parallella могат да се използват за конструирането на сложна и високо производителна система. Отделно от това, устройството би могло да се ползва и за по-прости задачи, като, например, да превърне телевизора ви в компютър.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sliderum
sliderum

90GFlops за $199…Ми че то и един съвременен процесор от долната част на средният клас, е доста по-бърз, че дори и най-бързите бюджетни модели…също. Така че, за съвсем малко повече пари, може да се вземе нисък клас офисна машина с по-добра производителност…Единственото предимство на „суперкомпютъра“, ще е по-голямата компактност и по-малкият разход на енергия. пример

quickJO
quickJO

Важното е да се пишат новини! С гръмки заглавия!

loloto
loloto

В случая говорим за паралелна обработка. Нещо май пропуснахте 16 ядрения процесор в новината, а? Така че не статията е излишна, а тия ваши коментари.