На 15 септември Sony пусна втората голяма актуализация на фърмуера за PlayStation 5, добавяйки много важни подобрения. Промените засегнаха аудиоподсистемата на конзолата, потребителския интерфейс на центъра за управление и социалните функции. В допълнение, геймърите имат възможност да увеличат обема на дисковото пространство за инсталиране на игри с помощта на допълнителен SSD. Нека разгледаме всяка от нововъведенията по-подробно.

Появи се функцията за фина настройка на центъра за управление: сега потребителите могат да сменят отделните му елементи, да добавят необходимите или да скриват неизползваните икони. Версиите на игрите за PlayStation 4 и PlayStation 5 вече се показват отделно както в менюто на библиотеката с игри, така и на началния екран. Интерфейсът на системата за проследяване на трофеите също получи актуализация, а контролният център вече може да показва до 5 трофея.

Основни промени претърпя разделът „Game Base“. След като го отворят на цял екран, играчите могат да видят списъка и състоянията на приятелите си, да приемат или отхвърлят заявките за добавяне на нови приятели към списъка, да изпращат лични съобщения и да пишат в парти чатовете.

В допълнение, PlayStation 5 придоби функцията за автоматично записване на най-добрите игрови моменти. Сега, когато играч участва в състезания за определено време или брой на събраните точки, геймърската конзола автоматично създава видеоклип, улавящ неговите постижения. Впоследствие, записът може да бъде споделен с приятелите директно от картата на съответното предизвикателство или от мултимедийната галерия. Можете да настройте тази функция от раздел „Снимки, клипове и предавания“.

Функцията 3D Audio вече може да бъде активирана и за вградените в телевизорите високоговорители (преди само собствениците на отделни аудио-слушалки можеха да се наслаждават на 3D-звука). Преобразуването на двуканалния аудио поток в 3D се активира от менюто ‘Звук’. Можете да оптимизирате 3D-аудиото с оглед на акустиката на помещението, като използвате микрофона, вграден в контролера DualSense.

От Sony разбира се, не са забравили и собствениците на Pulse 3D. С пускането на новия фърмуер, собствениците на безжични слушалки имат възможността фино да настроят звуковия профил директно от секцията „Звук“, с помощта на удобния еквалайзер.

Основното нововъведение стана отключването на M.2-слота за SSD устройство, което със сигурност ще зарадва собствениците на конзолата. Припомнете си, че вградената памет на PlayStation 5 е 825 GB, от които само 667 GB са налични за инсталиране на игри, докато останалото свободно пространство е заето от системния софтуер. Като се има предвид повишения апетит към съвременните AAA-игри, които често надвишават 100 GB по размер, това беше твърде малко за активните геймъри.

Сега проблемът с липсата на свободно пространство може да бъде решен чрез добавянето на допълнителен SSD. PlayStation 5 поддържа NVMe-устройствата, които отговарят на следните спецификации:

  • Интерфейс: PCI Express Gen 4 × 4;
  • Форм-фактор: M.2 2230, 2242, 2260, 2280, 22110;
  • Височина: не повече от 11,5 мм;
  • Конектор: тип 3 (ключ М);
  • Производителност: 5500 Mbps при операциите за последователно четене и повече;
    Капацитет от 250 GB до 4 TB.

Що се отнася до конкретни модели, преди това техническият директор на PlayStation Марк Черни вече препоръча използването в PS5 на дисковете от линията Western Digital WD_BLACK SN850, като ги нарече най-подходящите решения за геймърската конзола.

WD_BLACK SN850 – това е високопроизводителен NVMe SSD с интерфейса PCI Express Gen 4, способен да достига до 7000 Mbps в операциите по последователно четене на данни. Линията включва 3 модела с капацитет 500 GB, 1 и 2 TB, всеки от които се предлага в две версии – с вграден радиатор и без него. Дебелината на стандартния диск за съхранение е 2,38 мм, докато версията с радиатора е само 8,8 мм, което отговаря на изискванията на Sony за размера на допълнителния SSD за PlayStation 5.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари