Proterra Catalyst E2: електрически автобус с пробег 1000 километра

1
67

Американската компания Proterra представи изцяло електрическия автобус Catalyst E2 със сериозен пробег.

 

Цялостната платформа Catalyst E2 (Efficient Energy) предвижда използването на блокове от акумулаторна батерия с капацитет от 440 до 660 KWh. Това не е малко, понеже електромобилите Tesla Model S и Model X се оборудвани с акумулаторни блокове с капацитет 100 KWh.

Тестовете на полигона Michelin Laurens Proving Grounds (LPG) в Южна Калифорния показаха, че с едно зареждане празният електрически автобус Catalyst E2 може да измине разстояние от около 1000 километра.

 

Естествено, когато автобусът е пълен с хора, пробегът ще е по-малък. Тестовете показаха, че и в този случай автобусът може да измине рекордните 560 километра.

Статистиката показва, че по-голямата част от градските автобуси на Северна Америка изминава разстояние средно от 320 километра дневно. По този начин електробусът Catalyst E2 ще може без проблеми да замени традиционните автобуси с двигатели с вътрешно горене, а зареждането с електрическа енергия може да става един път в денонощието.

 

Цената на електрическия автобус Catalyst E2 е $799 000 и е двойно по-голяма от цената на дизелов автобус със същата вместимост, но от друга страна, електробусът не замърсява въздуха.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари