Qualcomm екипираха смарт часовника си с гласови функции

0
23

Както вероятно вече сте чували, смарт часовникът, който Qualcomm представиха миналия ноември не е предназначен за масово производство. Идеята на Toq е просто да служи за примерен дизайн, който да ползват заинтересовани от пазара за носима електроника производители на хардуер.

Това, разбира се, не пречи на Qualcomm да екипират часовника си с нови интересни функции. Най-новата сред тях се нарича Toq Talk и представлява система за превръщане на реч в текст. Функцията захранвана от популярната технология за разпознаване на речта Nuance, позволява на потребителите на часовника да диктуват съдържание, което Toq автоматично превръща, например, в писмен отговор на получено съобщение.

Вграждането на нови функции в Toq всъщност до известна степен има смисъл, тъй като Qualcomm имат намерение да продават часовника си и на евентуално заинтересовани от него индивидуални потребители. Освен новата гласова функция, въпросните потребители със сигурност ще дадат висока оценка и на няколко други характеристики: цветния Mirasol дисплей, технологията за индуктивно зареждане и ниското потребление на енергия на мобилния му процесор.

Подобно на други системи използващи технологията на Nuance (като гласовия асистент на Apple „Siri“, между другото), и тук най-тежката работа се върши в сървър, а не от процесора, така че всичко, от което има нужда потребителят е стабилна интернет връзка на телефона си с Android (Toq, между другото, все още е съвместим само с мобилната операционна система на Google).

Функцията има най-голямо приложение в услугата за съобщения. Всеки път щом собственикът на Toq отвори входящата си кутия и избере получено съобщение, в допълнение към опцията за писмен отговор или обаждане на подателя ще има на разположение и опция за диктуване на отговор. Иконата на тази опция представлява микрофон, с чието натискане стартирате диктуването. Toq ви дава десет секунди, които могат да бъдат прекратени с натискане на екрана, макар че часовникът започва да обработва данните след секунда или две мълчание.

Пунктуационните знаци също се въвеждат с гласови команди, като в случай, че Toq изпише грешен знак, има възможност за стартиране на ново диктуване.

За съжаление, поне засега системата на Qualcomm може да се използва единствено в гореописания случай. Носимата операционна система на Google – Android Wear – обаче, ще комбинира както разработената от онлайн гиганта система за гласово управление (която използват Glass и Android), така и асистента Google Now. С други думи казано, за разлика от Toq, часовниците с Android Wear ще могат да бъдат накарани да правят много повече неща с гласова команда като, например, да търсят нещо в интернет, да обръщат мерни единици или валути, да намират определени локации и да организират списъка ни със задачи за деня.

 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за