Qualcomm инвестира в създаването на RISC-V процесори

5
996

Миналата седмица един от основателите на компанията ARM Holdings заяви, че наложените на Huawei ограничения да използва американски хардуер, софтуер и технологии ще има силно отрицателни последствия за разработчиците на процесорни архитектури. Huawei може да се обърне към отворените архитектури, като най-перспективната от тях е RISC-V.

През последните две години популярността на RISC-V архитектурата нарасна толкова много, че в компанията SiFive, която се счита за най-мащабния разработчик на решения за RISC-V, започнаха да инвестират най-големите технологични гиганти, включително Samsung, Intel, Western Digital и други. При предния рунд на инвестициите компанията получи още $65,4 милиона, след което към тази идея се присъедини и Qualcomm. Пазарните анализатори са на мнение, че ARM спешно трябва да обърне внимание на SiFive и RISC-V.

Според мениджмънта на SiFive, търсенето на продукти с RISC-V архитектура е толкова голямо, че дори не достигат служители за връзки с клиентите. През последните 18 месеца щатът на компанията е нараснал от 40 на 400 души, сега предстои назначаването на още 300 специалисти. Интересно е, че китайският отдел SiFive China независимо от компанията майка събра $11 милиона инвестиции. SiFive подчертава, че китайският отдел на компанията се развива по-бързо от американския. Явно е, че на Huawei няма да се наложи много дълго да търси лицензи за производството на нови процесори.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

😀 😀 😀

Wow

Китай e 1.5 млрд пазар. Всеки иска там. 😀

Efix
Efix

ARM дали не загубиха?

Мангалата
Мангалата

Пиндостанците без да искат сами се простреляха в двата крака.

абе... не точно в двата крака...
абе... не точно в двата крака...

По-скоро – между… 🙂

Lordoff
Lordoff

Чудесно! Конкуренцията е истината! Санкции до дупка на хуавей!