Qualcomm подготвя нов ARM чип за Windows 10

0
831

Популярният уеб портал WinFuture съобщи, че компанията Qualcomm работи върху ново поколение на своя флагмански процесор за операционната система Windows за 10  ARM процесори с кодово име SC8280. Ще има два модела с различни нива на производителността. Едната от тези SoC бе забелязана в 14-инчов лаптоп с 32 GB оперативна памет тип LPDDR5, като има и конфигурация с 32 GB LPDDR4X памет и модем Snapdragon X55 5G. Габаритните размери на новия чип са 20 х 17 милиметра,  докато при предишния Snapdragon 8cx Gen2 размерите са 20 х 15 милиметра.

 Компютрите работещи под управлението на Windows 10 за ARM процесори се появиха на пазара преди около две години, но засега тяхната производителност не е на много високо ниво, понеже все още нямам поддръжка от страна на външните разработчици. Но сега Apple рязко навлезе в този пазар с изключително успешния си компютър MacBook с процесор M1. Фирмения процесор на корпорацията от Купертино предлага много добра енергийна ефективност и производителност, като засега решенията с Windows 10 за ARM процесори все още дори не могат да емулират 64-битовия софтуер. Този възможност засега е достъпна само в предварителната версия на тази операционна система и едва ли ще се появи скоро във финалната версия.  Apple M1 изпреварва чипа Snapdragon 8cx Gen2 по всички параметри.

Явно това е причината Qualcomm и Microsoft да бързат създадат нещо ново, с което по някакъв начин да се конкурират с Apple. Това би могло да стане благодарение новата архитектура Cortex-X1, която значително увеличава производителността, а и 5G модемът е съществен аргумент в полза на Windows 10 за ARM процесори.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари