Raspberry Pi най-вероятно ще се сдобие с поддръжка на NVMe

0
528

Дори с най-добрите microSD карти памет, максималните скорости на последователен трансфер, които може да достигнем при ползването на Raspberry Pi са 40 MBps. В повечето случаи рядко стигаме до 5MBps.

Алтернатива за постигане на по-добри резултати е използването на USB SSD, но ентусиастите искат да имат възможност за вградено съхранение. Raspberry Pi фондацията проучва възможности за добавянето на PCIe NVMe поддръжка в бъдеща версия на джаджата. Приоритет е Raspberry Pi Compute Module 4.

От Tom’s Hardware разбираме, че новата версия трябва да се появи в рамките на следващата година.

От там са разговаряли с Eben Upton, изпълнителен директор на Raspberry Pi Trading.

Линията Compute Modules се използва за вградени и индустриални приложения. Там няма I/O портове. Според нуждите се изработват платки, към които се прикачват модулите. Идва въпрос дали традиционният модел B ще получи тази поддръжка и изглежда това също е в плановете.

Това разбира се има и своите предизвикателства, които най-вероятно ще се отразят на цената. Все пак ще има промяна на платката, на конектора. Ще има промяна в цялостния размер.

Разглежда се възможността и за добавянето на NVMe поддръжка в бъдещ Model A вариант.

Upton коментира и, че с всичко, което се случва е много малко вероятно цената на Raspberry Pi 4 Model A да остане близка до тази на сегашния Raspberry Pi 3A+ модел ($25). Ако цената се качи до $30 или повече, повечето хора просто ще се пренасочат към Pi 4B на цена от $35.

Идеите очевидно са в много ранен етап, но изглежда тепърва ще има интересни новини от Raspberry в различни посоки.

3 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари