Raspberry Pi 4 Q&A: Видео процесорът на Raspberry Pi и Dual 4K (част 3)

3
636

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

Въпрос: От името на дългогодишен и гласовит Pi потребител, искам първо да ви благодаря за това, че бяхте пионерите, които установиха този клас изчислително устройства на пазара. Също така искам да ви благодаря и за невероятните подобрения в Pi 4. По-добро е от това, на което съм се надявал, за цената си. Наистина съм впечатлен като се замисля за това постижение. А за въпросът ми, чудя се дали може да очакваме поддръжка на OpenCL за видеочипа VideoCore VI GPU?
Също така бих искал да приключа с предложението за бъдещите поколения да обърнете повече внимание на видео хардуера, за да може да се изравни с драстичните подобрения, които получиха процесорните ядра. Видеочиповете предлагат най-енергийно ефективната форма на програмируем хардуер за справяне с широк диапазон от проблеми, като изключваме ключовата му роля в потребителското изживяване с 4K екрани.

Отговор: Благодаря много за милите думи. Можете да видите от блог поста колко много хора са допринесли за програмата: за мен е чест да съм част от нещо толкова голямо.

Хардуера определено е способен на това и досега знам за поне една патентована имплементация на OpenCL за VideoCore V. Може да е поради факта, че OpenGL ES Compute Shaders (при ES 3.1) са хем по-добра абстракция и са по-бързи за внедряване, така че може би ще добавим тях първо.

За тези които се чудят, мисля че грубите GFLOP цифри и бенчмарковете в OpenArena подценяват подобрението, което сме успели да постигнем (най-вече защото VideoCore IV е изключително добро при рендерирането на неща от типа на Quake III за възрастта си). На модерни, изчислително тежки бенчмаркове мисля, че ще успеем да видим над четирикратно подобрение. Но тук определено има още какво да се желае.

Абсолютно съм съгласен с предложението ти да се съсредоточим повече върху видео хардуера за бъдещите Raspberry Pi компютърни продукти. Помня, че си говорих със Софи Уилсън (съоснователката на ARM1 заедно с Стийв Фърбър) преди няколко години. Тя беше загрижена, че с Raspberry Pi 1 ще създадем погрешна и остаряла представа у децата за начина, по който компютрите работят в действителност (едноядрени, хомогенни изчисления). Добавянето на видео изчисления не допринася само за готини проекти: също помага и за справянето с този проблем.

Въпрос: Страхотна работа с Pi 4! С всичката тази GPU мощност на Pi 4, очаквате ли да поддържа начини да се използва за неграфични цели (например за машинно обучение)? Това и преди е било възможно, но имам чувството, че не доби голяма популярност. Какви бариери виждате в това отношение?

Отговор: Определено бих искал да го видя да се използва за (например) ускоряване на машинното обучение. Някои от историческите бариери са:

Липсата на инструменти (без OpenCL и др.): Това означава, че трябва ръчно да набуташ всичко в QPU assembler-а. Аз направих няколко хубави kernel-a, а Пийт Уордън (който сега е в Google) направи малко машинно обучение, но не върви лесно.

Липсата на добри абстракции: Съотношението на GPU FLOPS към процесорни FLOPS на устройства като 2711 е много по-ниско отколкото на компютър с модерна видео карта. Затова ти трябват абстракции, на които не им трябва много overhead; Иначе се озоваваш в ситуация, където е по-добре направо да пишеш ARM код. Според мен, OpenCL е доста лоша абстракция.

Надявам се, че след като получим OpenGL ES Compute Shader-и може и да започнем да виждаме някакъв напредък в тази област.

Въпрос: Ти каза “Според мен, OpenCL е доста лоша абстракция.”. Това по отношение на машинното обучение ли е или по принцип?

Отговор: Имах предвид по принцип. Не е особено добър в „изкарването на изчисленията“ в сравнение с ръчно направен GPU assembler (което пак не е добре, но по-други причини).

Въпрос: Доколкото разбирам, OpenGL Compute Shader-ите де факто са част от OpenCL. При това условие, какво те притеснява за OpenCL?

Отговор: Моето впечатление е, че те са част от OpenCL, която реално е полезна/лесна за съпоставяне към хардуер. Оплакването ми към OpenCL е по-скоро това, че е твърде скъпо, и че ти позволява да пишеш сложни неща, които изглеждат добре, но реално ти прахосва 90% от теоретичния изчислителен капацитет за транслиране.

Въпрос: Как решихте да сложите два видео изхода?

Отговор: Ние виждаме Pi 4 като настолен компютър и според нас възможността да използваш два монитора е фундаментална част от настолния компютър. Ако се огледате из нашия офис със сигурност ще видите, че повечето бюра имат по два монитора.

Въпрос: Поддръжката на два 4K монитора е невероятно нещо! Какво ви накара да изберете два HDMI конектора вместо един DisplayPort през USB Type-C например? Могат ли два HDMI изхода да се използват наведнъж?

Отговор: USB-C е доста лош конектор за високоскоростни сигнали (потърсете „short to VBUS“ в Google за повече подробности), а и щеше да се наложи или да сложим защитен силиций или да се примирим със значителен процент на проблеми при употребата му. Обмисляхме навързани Type-A, но те щяха да направят платката твърде дебела, а и леко ни притесняваше въртящия момент върху платката, когато слагахме горния конектор, както и EMC последствията от прекарване на високоскоростни сигнали през него.

Въпрос: Едно от наистина добрите неща за предните Raspberry Pi поколения беше това, че можеше да вземеш голата платка на всяко място, което има електричество и да го свържеш с технология, която я има навсякъде и се приема за даденост (microUSB за захранване, HDMI за дисплей, SD/microSD карти за съхранение, USB за клавиатура и мишка). Сега с двойното Micro HDMI тази възможност е донякъде компрометирана. Сигурни ли сте, че си струваше и мислите ли да се задържите с това решение или сте готови да пуснете нова версия, ако обратната връзка се окаже негативна?

Отговор: Определено мисля, че беше правилното решение. Във всеки случай, бързите обновления на платки не са много осъществими, когато трябва да произвеждаш около 500 хиляди бройки на месец и трябва да поддържаш предлагане на пазара. Не мисля, че е болка за умиране да носиш 3-доларов micro HDMI male към HDMI female адаптер, ако искаш да имаш възможността да се пригодиш към екипировката при дестинацията ти.

Въпрос: Ще има ли поддръжка за HDMI вход на Raspberry Pi през втория micro HDMI конектор или през HAT в бъдеще?

Отговор: Ако го направим, определено ще е през HAT. Всъщност (мисля, че това обществеността го знае) преди много време бяхме направили прототип. А това, което обществеността не знае, е че ги използваме, за да тестваме продукцията на Raspberry Pi 4, за да проверим дали HDMI изхода работи правилно. Голямото предизвикателство е когато се затрудняваш да изкараш 720p през двулентовия CSI конектор. Може би трябва да опитаме отново след като сме се уверили, че 28nm MIPI IP може спокойно да поддържа 1.5 Gbps операция.

Въпрос: Аз съм голям фен на официалния Raspberry Pi 7-инчов тъчскрийн. Имате ли планове да пуснете по-голям 10-инчов тъчскрийн по-нататък? Има ли възможност за обновен 7-инчов тъчскрийн, който обръща Pi-то наобратно (така че захранващия кабел да не се включва отгоре)? А ще има ли обновена кутия за 7-инчовия тъчскрийн за Pi 4?

Отговор: Обновен тъчскрийн лека-полека се изкачва към върха на списъка ни със задачи. Определено те подкрепям за позиционирането на кабела. Към момента не можем да направим тъчскрийн кутия, но знам със сигурност за поне една трета страна, която работи по Pi 4 + тъчскрийн кутия.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
иБаси
иБаси

Част 1300000000

емигрант
емигрант

По кутията работи SmartiPi (smarticase)
По HDMI in / capture – Auvidea

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Я да се връщаш в сирия бе, тука те не искаме гoвeдap.