Raspberry Pi 4 Q&A: Дисково пространство, RAM и цена на Raspberry Pi 4 (част 4)

5
840

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

Въпрос: Тъй като третото поколение Raspberry Pi можеше да поддържа максимум 32 GB micro SD карти, ще има ли някакви ограничения за максималния капацитет на SD картата при Raspberry Pi 4?

Отговор: Не мисля, че съм забелязал такъв лимит. Ако си спомням правилно, той беше свързан с карти над 32 GB, които бяха преформатирани с exFAT, който ние не можем да четем. Затова ако на предните поколения вземеш празна карта и копираш NOOBS (New Out Of the Box Software) на нея, тя нямаше да се стартира. Винаги можеш да презапишеш картата с Raspbian образ (и с малка FAT32 стартиращ дял) и така да я подкараш. Но иначе, на Raspberry Pi 4 няма да има такъв лимит. Ако все пак срещнем някакви несъвместимости, ще пуснем обновен SPI Flash образ, за да ги оправим.

Въпрос: Повишената скорост на SD картите е добре дошла! Обмисляхте ли eMMC или M.2 слот?

Отговор: Не мислим, че eMMC има голямо предимство пред SD. M.2 определено щеше да е забавен, но не ни хареса форм фактора, а и нямахме свободни PCIe ленти. Според мен USB 3.0 SSD-та са най-оптималното решение за високоскоростно съхранение.

Въпрос: Исках да питам за различните цени за по-големите RAM капацитети. Базовият модел е $35, но версията с допълнителни 3 GB струва $55, което е с 57% над базовата цена. Струва ми се, че това е доста скъпо надграждане. Ако решите да запазите тази 55-доларова цена, бихте ли могли да включите и малко количество eMMC пространство за съхранение, например 8 GB или 16 GB? Имате ли планове да намаляте тези цени, като купувате на едро през идващите месеци или е фиксирано така до следващия хардуерен анонс?

Отговор: Тук имам някои мисли, които искам да изкажа:

Различните цени са главно заради цената на RAM паметите. Ако погледнеш типичен марков SODIMM ще видиш, че цената за потребителя е около $5/GB, което е близо до цената, която ние слагаме на надградените модели.

Харесва ни „stateless” природата на устройството, което означава, че е много трудно за брикване и много лесно за обновяване. Изненадан съм, че имаш проблеми с SD картата: от много отдавна не съм прецаквал маркова карта (но пък за сметка на това обикновено правя чисти изключвания).Не очакваме цените на RAM паметите да паднат скоро.

Въпрос: Това е първият път, при който се предлагат различни „слоеве“ от RAM памет на едно и също Pi. Как решихте да го предлагате на различни цени?

Отговор: Поради три причини:

Искахме да предложим 35-доларов продукт.

На тази цена можехме да си позволим само 1 GB RAM.

Хората искаха (а и чипа ни поддържаше) до 4 GB.

Въпрос: Защо продавате Raspberry Pi 4 на разслоени цени, а предните поколения бяха на една цена?

Отговор: Защото това е първият път, в който разполагаме с чип, който може да работи с повече от 1 GB RAM, и това е първата ни възможност (или нужда) да минем над $35. Ако можехме да работим с 2 GB LPDDR2, съм сигурен, че щяхме отдавна да продаваме 45-доларово Raspberry Pi 3.

Въпрос: Осен допълнителната RAM, новото Raspberry Pi 4 има ли по-добра поддръжка за виртуализация? Опитах се да използвам Pi 3 като openstack compute node и се оказа, че трябваше да го модифицирам доста докато сработи.

Отговор: Ами, сега имаме GIC, което би помогнало. Не мога да обещая, че всичко е навързано както ще ти трябва, тъй като това не ни беше основен случай на употреба и няма поддръжка за виртуализация на периферно ниво, но може би сега сме в по-добра форма.

Въпрос: Тарифите върху Китай имат ли ефект върху цените на Raspberry Pi?

Отговор: Нямат ефект, тъй като ние произвеждаме Raspberry Pi в Обединеното Кралство.

Въпрос: Имате ли конкурентно предимство от това, че сглобявате Raspberry Pi в Обединеното Кралство?

Отговор: Спестяваме около 1-2 долара на бройка като произвеждаме Raspberry Pi в Обединеното Кралство.

Въпрос: Във връзка с по-ранния въпрос за тарифите, кои бяха някои от предизвикателствата с които се сблъскахте, за да запазите цената на $35? Спомням си, че някой беше казал(може и Вие да сте били), че добавянето на Gigabit Ethernet и USB 3 е трудно нещо, ако се опитваш да поддържаш цената ниска.

Отговор: Мисля, че натискът беше кажи-речи навсякъде в дизайна, но той се прояви най-вече при конекторите. Имаме допълнителен HDMI конектор, и тъй като Type-D (micro) конекторите са по-сложни от Type-A (стандартните), цената на бройка е по-висока. USB 3.0 конекторите са по-сложни и струват повече от техните USB 2.0 еквиваленти, а USB Type-C е по-скъп от micro-B, въпреки че използваме депопулиран конектор, тъй като нямаме високоскоростни сигнали, които да минават от там. RAM паметта също ни поозори, тъй като идваме от задния край на скок в цената на паметите.

Въпрос: Защо решихте да не включвате SATA интерфейс на Raspberry Pi 4?

Отговор: Решихме, че USB 3.0 е по-добрият избор, тъй като адаптерите са евтини и достъпни навсякъде, а и поради факта, че ни свърши мястото на платката (и периферията) за нови конектори.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари