Raspberry Pi 4 Q&A: Какво е бъдещето на Raspberry Pi фондацията? (част 5)

1
561

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

Въпрос: Тази технология определено има потенциала да е много полезна на децата в училища като им дава практически познания за компютрите. Обмисляли ли сте да работите заедно с училищата, за да създадете достъпни пакети, които могат да се изпратят до институции, където такава технология не е лесно достъпна? Бихте ли си партнирали с други организации?

Отговор: Raspberry Pi фондацията има партньорство с много организации, които целят да поставят компютри в ръцете на ученици, особено на такива в неравностойно положение. И някои от търговските не партньори (Canakit например) имат много опит в създаване на специални комплекти за образователния сектор. Като цяло се стремим да направим частите от комплекта, които зависят от нас (самата платка, захранвания, кабели) колкото се може по-евтини, за да стане този тип пакети постижим.

Въпрос: От това което съм видял, инициативите Code Club и CoderDojo бяха успешни за фондацията и това наистина е похвално. Можеш ли да кажеш какъв ефект са имали те върху оригиналната мисия и доколко е била успешна тя? Расте ли броят на децата, които се занимават с програмиране?

Отговор: И двете инициативи бяха големи успехи за фондацията. По света има около 15 000, с които достигаме 250 000 ученици.

Въпрос: Свързвате ли се с отделите на Британското правителство, за да се информирате с националната учебна програма?

Отговор: Raspberry Pi е част от консорциум, който е доставчик за Националния център за компютърно обучение, програма на Британското правителство на стойност £84 милиона, която има за цел да обучи учители, които да преподават по новата учебна програма по Компютърни науки в Англия.

Въпрос: Raspberry Pi определено беше успех по почти всеки показател с продажбата на милиони бройки, но мислиш ли, че е успяла да изпълни първоначалните си цели?

Отговор: Продажбите значително надминаха нашите предположения и имаме по-голям ефект отколкото сме се надявали, дори ако „само“ 10-20% от продажбите са за образованието. А по отношение на оригиналната ни енорийска цел, виждаме около 1100 кандидати за Компютърни науки в Кеймбридж, които са повече от спада им на около 200 през 2008, и са значително повече от пика им от 600 през 1999.

Въпрос: Предвиждате ли ситуация, в която съотношението цена/производителност на индустрията застоява и сте принудени да увеличите цената на бройките, за да можете да предлагате по-добър хардуер?

Отговор: Със сигурност това ще стане в един прекрасен момент, но според мен Законът на Мур има още какво да покаже. Когато това се случи, застоят ще удари съотношението мощност/производителност също толкова, колкото и цена/производителност, така че стават две неща, за които ще трябва да се тревожим.

Въпрос: При какви индустриални приложения изпъква Raspberry Pi?

Отговор: Обозначаване, thin-client десктопи, индустриален контрол, автоматизиране и (най-вече) мониторинг. Най-вече мониторинг, защото бариерите за инсталиране са ниски. Можеш да сложиш мониторинг overlay върху каквито системи вече имаш и да получиш добавена стойност без да се тревожиш за съвместимост.

Въпрос: Търси ли се все още Compute Module от нови индустриални потребители или се очаква, че Raspberry Pi 4 ще им стане основна платформа?

Отговор: Мисля, че ще е смесица от двете, както е и сега. Compute Module е атрактивен за хора, които искат

Вградена eMMC памет за съхранение

Гъвкавост във форм фактора

Пълния набор интерфейси (например dual CSI и dual DSI).

Много хора в началото си мислят, че искат да си направят CM-базиран дизайн, но накрая стигат до заключението, че да добавят HAT към стандартния продукт е много по-добър подход.

Въпрос: Много бих се интересувал от „сървърен“ вариант без частите за дисплей, аудио и wireless, като останат само Ethernet и USB. Мислите ли, че такъв продукт би бил възможен в бъдещето?

Отговор: Възможно е. Спестяванията не са кой-знае какви (може би с изключение на wireless), така че тук причината би била по-скоро форм фактора, а не цената.

Въпрос: Имате ли бъдещи планове за различни форм фактори? Разбирам, че едва ли ще ги потвърдите тук, но определено е нещо, което за трябва да се помисли.

Отговор: За момента нямаме планове, но със сигурност сме заинтересовани в правенето на CM 4.

Въпрос: Имате ли времева рамка за официална хардуерна документация?

Отговор: Следващата седмица ще обновим почитания „BCM2835 Peripherals“ документ. Документациите за PCIe и GMAC (с които вероятно искате да си играете) ще отнемат малко по-дълго, за да излязат, но работим по въпроса.

Въпрос: Обмислял си да това да направиш други радикални промени към дизайна на платката на Pi 4, които си искал да направиш от първото Pi насам, или поне от B+? Ако да, защо не ги направи?

Отговор: Защото мисля, че сме доволни от простия форм фактор, който имаме сега: дебели портове отдясно, GPIO отгоре и всичко друго отдолу. Нещо интересно, което забелязахме наскоро (докато снимахме рекламните клипове за пускането) е това, че платката често застава „наобратно“ така, че HDMI и захранващия портове отиват към края на бюрото. Хрумна ни, че трябва да обърнем платката наопаки, за да компенсираме за това.

Въпрос: Какво би направил различно, ако можеше да се върнеш обратно в 2011?

Отговор: Интересен въпрос. Мисля си (без някакъв определен ред):

Ако бяхме по-организирани, щяхме да можем да излезем на пазара година по-рано, но може би с по-малко RAM.

Щеше да е добре да скочим направо от ARM11 към Cortex-A53, въпреки че отбора, който имплементира A53 беше по-силен от този, който имплементира A7, и не бихме имали достъп до тях по времето, по което работихме по BCM2836.

Определено щеше да е добре да поддръжка за 2GB RAM в 40-нанометровите чипове, въпреки че щеше да трябва много работа по дизайна (тъй като BCM2836 и 2837 са много постепенни.

Въпрос: От дебюта на Raspberry Pi преди 7 години, забелязали ли сте повишено търсене за едноплаткови компютри? Още ли са толкова релевантни, колкото смятахте през 2008? Имате ли някакво доказателство, че децата използват таблетите и мобилните си телефони като изчислителни устройства за образователни цели?

Отговор: Ако не друго, поне виждаме повишено ниво на интерес в физическоизчислителните дейности, в които Raspberry Pi е много добър. Определено има интересна работа, която се върши по образованието на таблети и телефони, но каквото и да си говорим, те са много по-ограничени платформи в сравнение с истински компютър.

Въпрос: Нямам търпение за следващите пет години! Мислите ли, че устройствата на Raspberry Pi фондацията ще се променят значително или постепенно? Каква очаквате, че ще е най-голямата промяна за фондацията?

Отговор: Очаквам, че ще продължим да инвестираме в софтуерна поддръжка за всички Raspberry Pi платформи, включително до Raspberry Pi 1В от 2012. Има още работа за вършене докато успеем да включим някои от по-напредналите свойства на новата платформа. Предполагам, че предизвикателството ще е да отделим ресурси на тази работа докато в същото време (след около година и нещо) започваме да мислим за това как ще изглежда бъдеща хардуерна платформа?

Въпрос: Кои са най-големите предизвикателства с миниатюризацията? Можеш ли да споделиш накъде върви технологията според теб?

Отговор: Само това да успеем да натъпчем всички пътища в 6-слойна платка с размера на Raspberry Pi си беше голямо предизвикателство. Ранните прототипи бяха с около 3mm по-дълги, но Джеймс Адамс успя да го смали (главно чрез оптимизация на LPDDR4 SDRAM интерфейса – обърнете внимание на това колко са близко SoC-то и RAM-та) за производство. Имаше много работа и по производството на тези micro-HDMI конектори. Най-вече върху това да не се изкъртят от платката, ако ги натиснеш, както и това да са подходящи за оптична проверка за качество на поточната линия.

Въпрос: Какви нови функции би искал да има Raspberry Pi 5? А имаш ли идеи за такива, които те карат да си кажеш „Би било хубаво, ако го имахме, но за съжаление не можем.“?

Отговор: Интересното тук е, че наборът ни с функции не се е променил много от Raspberry Pi 3В през 2016 насам. Новите модели просто имат по повече от всичко, дори ако това „повече“ понякога се натрупва до по-качествена промяна (например от „некомпютър“ към „компютър“). Предполагам, че Raspberry Pi 5, когато се появи, просто ще има по повече от всичко. Една надежда, която имам за следващите няколко години е това да видим спад в цените на RAM паметите, за да можем да поберем повече памет в базовото 35-доларово устройство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари