Raspberry Pi 4 Q&A: Процесорът на Raspberry Pi 4 под лупа (част 2)

1
749

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

Въпрос: Защо използвате ARM процесори, а не x86 процесор като на Intel? Защо не си партнирате с AMD? Ryzen на Raspberry?

Отговор: Това е интересна идея, най-вече защото ще ни позволи да подкараме „нормален“ Windows. Но това е не толкова полезно, колкото беше преди, а и предимствата на ARM при мощност, цена, производителност и площ са доста убедителни.

Въпрос: Би ли могъл да поясниш какво имаш предвид с „ предимствата на ARM при мощност, цена, производителност и площ“? Какво е повишението в производителността? Мислех си, че x86 е стандарт в индустрията, защото е най-мощна. Аз съм геймър, така че друго освен Intel и AMD не знам.

Отговор: Вярно е, че можеш да изкараш повече производителност от дизайните на Intel и AMD, но дизайните на ARM печелят, ако гледаш съотношението производителност на ват (което е полезно, ако си с термално ограничена платформа като нашата) или на квадратен милиметър (и от там на долар – отново полезно, ако си на платформа ограничен откъм цена).

Другият основен аргумент е, че при ARM имаш да се тревожиш за по-малко инструкции и глупости и така ядрата на ARM могат да са по-леки и по-мощни. Не му вярвам особено (тъй като AArch32 също има доста глупости), но досега никой не е успял да изкара свестен, нискомощностен x86 процесор и може би си има причина за това.

Въпрос: Сегашното потребление на енергия е доста по-високо в сравнение с предишните поколения, което вероятно е заради по-мощните процесорни ядра. Вие експериментирахте ли с охладители и метални кутии (които да служат като охладител?)

Отговор: Идеята тук е, че на „обикновените“ потребители няма да им трябва допълнително охлаждане, но мисля, че метални кутии от типа на FLIRC биха били полезни за по-напредналите потребители.

Въпрос: С преминаването от 40 до 28 нанометров процес, какви предимства успяхте да използвате? Цената би ли се повишила значително, ако преминете на по-нискомощностен процес като 14nm на TSMC?

Отговор: С 28nm идват доста големи подобрение в енергийната ефективност. Също така, в момента той е „изгодният процес“ (т.е. с най-ниска цена на транзистор) и мисля, че ще остане така за близкото бъдеще. Ако сега преминем на по-малък процес (като 16nm, 12nm, 7nm), очакваме цената на бройките да се увеличи. Това няма да е винаги така, но мога със сигурност да кажа, че следващите пет години ще сме на този процес.

Въпрос: Обмисляхте ли FinFET процес и какво му попречи за тази версия на платката (цена на разработката, цена на производството или нещо друго?)

Отговор: По малко от всичко, но най-вече защото щеше да се покачи цената на единичната бройка.

Въпрос: Доколко Pi екосистемата е зависима от Broadcom? Дали в бъдеще чипове на Amlogic или Realtek биха били възможни?

Отговор: Засега сме доста доволни от това, че чиповете на Broadcom ни предлагат правилния пакет функции и, разбира се, пълна обратна съвместимост с по-ранните модели.

Въпрос: Какво мислите за RISC V и би ли могъл той да се използва на продуктите ви?

Отговор: Вълнуващ е и мисля, че вероятно има приложение в микроконтролерното пространство за близкото бъдеще, но ние сме доста далеч от това да имаме добре узряла софтуерна екосистема или лицензирани ядра в A72 класа, така че не очаквам да видим RISC V Raspberry Pi в близкото бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари