Raspberry Pi 4 Q&A: Raspberry Pi като десктоп компютър (част 1)

1
934

По случай излизането на Raspberry Pi 4, миналата седмица екипът на Tom’s Hardware беше домакин на 48-часова сесия с въпроси и отговори с основателя и главен изпълнителен директор – Ибън Ъптън. Ибън и екипа му в Raspberry Pi направиха много за развитието на достъпните едноплаткови компютри и експлозивният растеж на категорията през последните няколко години се дължи на тях.

На сесията са били зададени много полезни въпроси и те са получили информативни отговори. Даже, ако отидете на страницата с ЧЗВ на Raspberry Pi 4 ще намерите тази сесия с въпроси и отговори като единствен източник на отговорите.

Това интервю е разделено на 5 части, като можете да намерите връзки към останалите части отдолу.

Ибън Ъптън, основател и главен изпълнителен директор на Raspberry Pi.

Ибън Ъптън създава едноплатковия компютър Raspberry Pi, за да помогне на малки деца да научат повече за компютърното програмиране и за да вдъхнови едно ново поколение от инженерни таланти. Основното му вдъхновение е BBC Micro computer на Acorn, който помогнал на ученици и любители да научат повече за компютрите през 1980-те.

Въпрос: Току-що си купих Raspberry Pi 3 B+ и е страхотен. Настроих го да работи като метеорологична станция. Въпреки че обичам 3, искам да знам дали си струва да си взема 4, тъй като си взех 3 B+ съвсем наскоро?

Отговор: Мисля че зависи от това какво искаш да правиш. За физически изчислителни приложения като метеорологични станции по-ранните продукти са напълно достатъчни. Вече ако искаш или ти трябват по-мощният процесор, по-бързото USB и поддръжката за два 4K монитора, тогава си купи Raspberry Pi 4.

Въпрос: Много канали в YouTube използват Raspberry Pi във много от техните проекти и създават впечатляващи и необикновени неща. Имате ли планове да се свържете с тях, за да работите заедно или да популяризирате проектите им?

Отговор: Това е интересна идея. Свързваме се с някои от каналите, когато се наложи, но не е нещо, което може да се нарече „програма“. Имаш ли някои конкретни канали наум?

Въпрос: Raspberry Pi 4 ще поддържа ли пълната десктоп версия на Windows 10?

Отговор: Много бих искал да го видя. Сигурен съм, че някой ще намери начин да скалъпи нещо, което да работи (както направиха с 3 В+), но за истинско приложение (например с неща като DirectX ускорение) ще трябва доста работа от страна на Microsoft.

Въпрос: Мислех си да купя едно такова за детето ми като проект. Искам да построя напълно функциониращ компютър, който да може да използва дълго време, подобно на настолен компютър, който работи с Windows и може да се използва за училище. Дали Pi 4 ще има достатъчно мощност за това?

Отговор: Да, може да се използва като десктоп компютър за обща употреба. Но уловката е, че работи с Linux, а не Windows. Напоследък много училища използват продуктите на Google (Docs, Sheets, Tables), които работят добре под Chromium на Raspberry Pi 4, така че едва ли ще е проблем.

Въпрос: Някои потребители си купуват Raspberry Pi като лек настолен компютър за гледане на филми, слушане на музика и браузване в интернет. Подобряването на този случай на употреба важен ли е за разработческия екип? Екипът ви иска ли да разшири потребителската база като привлича потребители, които не искат да използват Raspberry Pi за проекти, а просто си търсят за прост и достъпен компютър?

Отговор: Това е изключително важно за нас: в интерес на истината това е основната ни цел с Raspberry Pi 4. Поставянето на евтин, използваем компютър в ръцете на всички (и най-вече на деца) е един от начините, по които искаме да постигнем благотворителната си мисия.

Въпрос: Могат ли да се гледат клипове в YouTube на 1080p резолюция при 60 кадъра в секунда?

Отговор: За момента това е на ръба на възможностите ни, но полагаме големи усилия, за да подобрим производителността и консумацията на енергия при пускане на клипове през HTML.

Въпрос: Работите ли върху 64-битова версия на Raspbian? Някои приложения биха спечелили доста от оптимизации за ARMv8 / 64-bit (NEON).

Отговор: 64-битовият Raspbian всъщност би бил просто AArch64 Debian. Вероятно би било възможно да създадем подобна на AArch64 версия на нашият стандартен релийз (вече го правим за настолни компютри и Mac-ове с i386 репозиториите ни), но засега не сме убедени, че ще е от полза.

Много по-вероятно е в бъдеще да минем на 64-битов kernel с 32-битов Raspbian инсталиран върху него. Има работа за вършене, но това би донесло подобрения в производителността в някои области като намали разходите за поддръжка на page-table в сравнение със сегашния ни 32-битов LPAE kernel.

Въпрос: Ще видим ли официален порт на Android/Android TV за Raspberry Pi в близкото бъдеще?

Отговор: Със сигурност не от нас, но вярвам, че прехода към V3D Mesa драйвър, KMS, и ARM-side контрол на HEVC декодера ще направи високопроизводителен обществен порт много по-осъществим.

Въпрос: С колко ни приближава Raspberry Pi 4 до самостоятелен шлем с виртуална реалност, който няма кабели, които да ни приковават на едно място? Забелязали ли сте голямо търсене за увеличена графична изчислителна мощ?

Отговор: Определено можеш да построиш нещо такова с Raspberry Pi 4, в зависимост от това колко тежки графики ти трябват. Интересното е, че не сме забелязали голямо желание от общността за повече OpenGL пропускливост: заявките за подобрения на процесора, портовете и видео декодера бяха много по-често срещани. Подобрението, което получаваме с VideoCore VI определено помага с рендерирането при Chromium и при десктоп композицията.

Въпрос: Ще има ли планирани официални комплекти за UMPC (ултрамобилен компютър) или мини лаптоп захранвани от тази нова платка? Вече има доста такива „Направи си сам“ комплекти от трети страни за предишните платки.

Отговор: Не планираме да правим нещо официално, защото както ти каза – има доста продукти от трети страни в тази област.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
иБаси
иБаси

Част 990000