Аналитичната компания Rescuecom проведе изследване, базирано на собствени данни.

Използвана е информацията, събирана в продължение на две години от сервизните центрове, извършващи ремонт и възстановяване на данните от повредени компютри, лаптопи и таблети. Аналитиците публикуваха таблица, от която може да се определи, продукцията на кои потребители се поврежда най-често. Необходимо е да се обърне внимание на колоната Computer Repair Share, която показва колко процента от притежателите на компютърна техника се налага да посещават сервизите. Информацията е на изданието AppleInsider.

На първо място е компанията HP, компютърната техника на която се поврежда в 37,3% от всички случаи. Това означава, че всеки трети собственик на лаптоп, компютър или таблет на HP, се сблъсква с проблеми, за които е необходим сервиз.

На второ място е Dell с 22,4%. На трето място с голяма разлика, е продукцията на Lenovo – едва 7,3%.

На четвърто място в тази своеобразна класация е ASUS със 5%, следвана от Acer с 4,9%. Шестото място е за Apple (3,2%), седмото е заето от Samsung (3,0%), осмото – от Microsoft (1,3%).

Трябва да се съобразим с пазарния дял на всеки производител. На пръв поглед, Microsoft предлага най-издръжливи устройства. Но след като се съобразим с факта, че Apple продава 20 пъти повече компютърни техника, се получава, че най-качествената продукция е на технологичния гигант от Купертино.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари