Аналитичната компания Rescuecom проведе изследване, базирано на собствени данни.

Използвана е информацията, събирана в продължение на две години от сервизните центрове, извършващи ремонт и възстановяване на данните от повредени компютри, лаптопи и таблети. Аналитиците публикуваха таблица, от която може да се определи, продукцията на кои потребители се поврежда най-често. Необходимо е да се обърне внимание на колоната Computer Repair Share, която показва колко процента от притежателите на компютърна техника се налага да посещават сервизите. Информацията е на изданието AppleInsider.

На първо място е компанията HP, компютърната техника на която се поврежда в 37,3% от всички случаи. Това означава, че всеки трети собственик на лаптоп, компютър или таблет на HP, се сблъсква с проблеми, за които е необходим сервиз.

На второ място е Dell с 22,4%. На трето място с голяма разлика, е продукцията на Lenovo – едва 7,3%.

На четвърто място в тази своеобразна класация е ASUS със 5%, следвана от Acer с 4,9%. Шестото място е за Apple (3,2%), седмото е заето от Samsung (3,0%), осмото – от Microsoft (1,3%).

Трябва да се съобразим с пазарния дял на всеки производител. На пръв поглед, Microsoft предлага най-издръжливи устройства. Но след като се съобразим с факта, че Apple продава 20 пъти повече компютърни техника, се получава, че най-качествената продукция е на технологичния гигант от Купертино.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
11 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
19 Автори на коментарите
ЯниАма ти сериозно ли?Ивантъй-тъйWimoweh Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

За HP това си е от години така – за мен са най-големите боклуци, още навремето като работех в технополис на рекламации най-много ги връщаха, но за Dell нямах такива наблюдения…

Галоши Налъмото
Галоши Налъмото

Едно време имах евтиняк MSI, още когато прохождаха на лаптоп пазара. На съквартиранта скъпия HP се прецака, а моя държа безотказно. Само дето беше отвратително некачествена пластмаса и се изтърка. И драйверите за sd-четеца не работиха. Ма нейсе.

Онзи
Онзи

И сигурно му се е напукал корпуса при пантите на MSI-а. Айде нека НР са боклуци… но като видите елитбук или збук, та дори пробук тогава коментирайте. Тук явно е класация за лаптопи до 500евро. Незнам какво правят самсунг в тази класация като имат реално 0,001% пазарен дял сигурно…

e-mil
e-mil

„информацията, събирана в продължение на две години“

Няма как да е събирана две години, понеже техният доклад е годишен. Ето го предният за 2016.
https://www.rescuecom.com/news/2016/marketwatch-2016-computer-reliability-report.aspx
Ето го и за 2015.
https://www.rescuecom.com/blog/index.php/rescuecom/rescuecom-releases-2015-computer-reliability-report/

АхОх
АхОх

Мерси e-mil, тъкмо се чудех къде са останалите 22% пазарен дял и ги видях в тези доклади.
Съгласен съм с останалите тук, че процентите не зависят от количеството … така че излиза Майкрософт е най-качественната марка, следва Самсунг и Ябълката.
И всички тези фирми се целят в скъпите устройства и от там качеството отговаря на цената.
Все едно да сравняват Мерцедес, БМВ или Ауди с Шевролет,Опел и т.н.
Сигурен съм, че ако сравнят скъпите модели на всички марки ще е различна класацията.

e-mil
e-mil

Е, логично е да има липсващи проценти, понеже класацията включва не само компютри, но и таблети. А пазарът е пълен с „немаркови“ устройства.
Само дето докладът на Rescuecom за 2017 с много се различава от този в статията. В него на 3-то място е LG, Майкрософт на 9-то, Асус е на 6-то преди Ейсъс…
https://www.rescuecom.com/news-press-releases/rescuecom-annual-2017-computer-reliability-report.aspx

Моя милост
Моя милост

мен пък ме изненадва Acer – предполагах, че след HP те ще са на второ място…

Kогато статистиката е в % какво значение има броя продадени устройства?
„Ho cлeд ĸaтo ce cъoбpaзим c фaĸтa, чe Аррlе пpoдaвa 20 пъти пoвeчe ĸoмпютъpни тexниĸa, ce пoлyчaвa, чe нaй-ĸaчecтвeнaтa пpoдyĸция e нa тexнoлoгичния гигaнт oт Kyпepтинo“

А 3 е
А 3 е

факт е – учат се – който не работи – не греши, така е навсякъде! 🙂

parlama
parlama

резултатът е в проценти, така че няма значение количеството. Освен ако не си болен фен на Apple.

tot
tot

Това е реклама за ябълката. Не сванахте ли?
Всички останали производители правят лаптопи от различен клас – от евтини до много скъпи. Огризките правят само скъпи.
Поредната платена статия

Agentpat
Agentpat

Може и да е реклама на „ябълките“, но е наистина факт, че техните лаптопи са най-качествени. И преди някой да ме обвини за „гнила ябълка“, ще му кажа, че съм фен на Епъл и Америка толкова, колкото агнето е фен на вълка.

Майтап ли си правиш?!?
Майтап ли си правиш?!?

Foxconn и качество?!? 😀 Защото, ако не ти е известно, Apple е само една търговска марка, под която се продават китайските боклуци, направени от един от най-жълтите китайски производители – Foxconn. Освен че използват евтини компоненти, нагризаните ябълки се произвеждат и с т.нар. „програмирано остаряване“. Т.е. машината е така проектирана и конструирана, че максимум година след изтичане на гаранцията да влезе в сервиз, а ремонтът и да струва повече от новия модел. Причината, поради която са толкова напред в класацията е, че iShit-овете не се ползват от професионалисти за работа, а от малоумници, само за престиж. А те си сменят… Виж още »

Не е майтап
Не е майтап

Дали е така както казваш, май не!
Имам 2 MacBooka единият 2010 другият 2011 , също така iMac 2012 и MacBook Pro 2016
Как така всички работят още ?
Да не говорим ,че това не са лаптопи които просто си седят , всички работят почти денонощно както и аймака , той пък не знае какво е това изключване .
Та ,как така нямам проблеми , а?
Много ги разбирате нещата ама от страни ,че е по лесно да плюеш!
Само да споделя ,че се занимавам с ремонт на всякакви щайги компютри и лаптопи ,та да не почнете ,види-ли незнам какво говоря!
Айде със здраве

Онзи
Онзи

А нов модел ще си купите ли 🙂 Преминаването към USB-C e идиотщина… махането на стерео жак-а също е глупост епълска, ама те го имат за иновация

Ама ти сериозно ли?
Ама ти сериозно ли?

Работиш като компютърен техник, обаче успоредно с това успяваш да натовариш почти денонощно и 4 (!!!) компютъра? Виж сега, ако на единия цъкаш пасианси, на втория си отворил фейса, на третия си пуснал музика, а на четвъртия зяпаш клипчета от тубата и хамстера – нормално е да нямаш проблеми…

тъй-тъй
тъй-тъй

Не съм съгласен, че понеже епъл продавали повече бройки, били по-качествени. Дефектите са в процент, обикновено на 1000 произведени бройки, така че показателят си е същият както при сто хиляди, така и при сто милиона и показва реалното количество повреди. И защо се сравнява епъл с майкрософт? Защо не със самсунг например, където по логиката на авторите на статията, изводът би бил съвсем различен, да не говорим че самсунг са поддоставчик на епъл.

Wimoweh
Wimoweh

% са в това колко бройки от фирма са влезли за ремонт спрямо влезлите за ремонт общо. Ако са продали 1000 лаптопа/таблета и са ти ремонтирали 200 от марка, същото ли е като да са продали 10 000 и ремонтирали 250 от конкурентна марка?
За мен по-важния въпрос е повредите какви са? Смяна на пантички, дъно, лентов кабел или букса за зареждането?

тъй-тъй
тъй-тъй

По принцип, доколкото знам, дефектите в производството, както при лаптопите, така и при автомобилите например, се измерват така: Показани дефекти през първата година, на 1000 произведени бройки. Така няма никакво значение колко бройки са произведени – процентът е един и същ и отразява приблизително реалното качество. Дали дефектът е сериозен, се отчита при вторичните статистики. За потребителя това няма голямо значение, защото и при малък и при голям дефект, продуктът заминава за ремонт и той временно не разполага с него. Статистиката, за която вие говорите е статистика на сервизите, предполагам наистина те изчисляват на база влезли за ремонт а аз… Виж още »

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Е то в крайна сметка всяко нещо рано или късно се поврежда, нищо вечно няма. А и вземете предвид това колко лаптопа е произвел НР и колко – Microsoft… 🙂

Vankata83
Vankata83

Моя HP EliteBook как пък не е дефектирал?

the professor
the professor

за мен леново са най-големите боклуци (много калпави пластмаси, но счупена пластмаса няма как да мине по гаранция за това и не влиза в статистиките), работата е там, че статистиката е за гаранционни ремонти, но специално за леново съм виждал отказана гаранция без причина (в случая твърдели са пред клиента, че проблемът е от заливане и той го носи в нашия сервиз и след като го разглобих се оказа, че не е заливан) случвало ми се е още докато инсталирам софтуер на ново леново да откаже клавиатурата, е тогава мина по гаранция… и за качеството е много важно какъв е… Виж още »