Samsung изоставя Blu-Ray плеърите

1
1373

Ерата на оптичните дискове е почти отминала. Единствено Blu-Ray изданията все още се разпространяват (донякъде) поради способността им да побират по 30 GB и повече информация в себе си. С прогреса на стрийминга е възможно и те ще останат в историята, и Samsung го осъзнава. Корейската компания ще престане да пуска нови модели Blu-Ray и 4К Blu-Ray плеъри на пазара… или поне така ще е в САЩ според информацията на CNET.

Предишният отчет на Forbes показваше, че Samsung планира да спре да разпространява само 4К плеъри и възнамерява да продължи с моделите, възпроизвеждащи видеа с FullHD резолюция. Сега обаче се оказа, че няма да се издават модели и от двата вида. Планираният нов 4К плеър, който трябваше да излезе тази година, изглежда никога няма да се появи на пазара. В публикацията на CNET се казва:

Samsung вече няма да представя нови Blu-Ray и 4К Blu-Ray плеъри на американския пазар“ – заяви представител на Samsung пред CNET… Samsung представи последния си 4К плеър през 2017-та година и не пусна нови модели през 2018. Според Forbes, за през 2019 година е било подготвяно висококачествено 4К устройство, но сега проектът е прекратен.

Въпреки че някои компании продължават да предлагат иновативни решения за 4К UHD Blu-Ray технологията, продажбите на оптични дискове падат с двуцифрени числа всяка година (11.5 процента за третото тримесечие на 2018). Миналата година производителят Oppo също напусна Blu-Ray пазара. Според Асоциацията за дигитални развлечения (DEG) едва 2,3 милиона устройства с възможност да възпроизвеждат 4К Blu-Ray за били закупени в САЩ преди края на миналата година. Представител на асоциацията поясни: „Това число включва геймърските конзоли, които едва ли някога ще изпълнят филм на диск„.

Междувременно стрийминг платформите си намират място във все повече домакинства. Netflix, например, се радва на около 150 милиона регистрирани потребители. В случая на Samsung, плеърите на компанията не поддържаха Dolby Vision функцията, срещана почти винаги при този тип хардуер. В най-добрия случай те имаха вградени HDR10 и HDR10+ възможности, които не са достатъчни за най-претенциозните. Не отричаме, че Blu-Ray качеството вече не е на върха – то все още най-много приближава потребителите до едно домашно преживяване, кето е много подобно подобно на киното. А и Sony и Panasonic упорито се държат на този пазар със зъби и нокти, като продължават да предлагат нови устройства. Втората компания наскоро пусна модела DP-UB9000 на световните пазари. Но с непрестанния прогрес на стрийминга в реално време (още повече на 4К медия) Blu-Ray технологията постепенно ще бъде изоставена и ще се среща само в залата на славата на историческия хардуер.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Редовен потребител Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Редовен потребител
Редовен потребител

„… домашно преживяване, кEто е много подобно ПОДОБНО на киното.“
Това изречение е малко много объркано.