Samsung може да пусне лаптоп със собствен Exynos процесор и AMD графика тази година

0
401

Миналата година Samsung пусна своя първи Windows лаптоп с ARM процесор, и по-точно Qualcomm Snapdragon чип. Следващата стъпка в процеса обаче може да е много по-различна. Според ZDNet Korea, компанията планира да използва Samsung Exynos процесор и AMD видео карта.

Производителят не е обявил официално идеята

От медията обаче отбелязват, че информацията идва от много сериозни доставчици и партньори на корейския гигант.

През 2019 година стана ясно, че AMD ще издаде лиценз за графичните си технологии на Samsung – за използване в бъдещи проекти. Това е възможно да включва и смартфони. Но раздвижване по темата до сега нямаше.

Вероятно е чипът да се нарича Exynos 2200. Информацията е, че ще е готов през третото тримесечие на тази година. Планът е той да бъде представен с Windows лаптоп. Най-вероятно много тънък и много лек, подобно на Galaxy Book S.

Ще е интересно да разберем как този процесор ще се позиционира спрямо Snapdragon 8cx Gen 2 на Qualcomm. Последният е най-силния ARM чип за компютри към момента.

Предимството на ARM технологията е, че осигурява много дълъг живот на батерията и стабилна поддръжка на клетъчна връзка. Проблемът обаче е, че често има трудности с изпълнението на приложения, които не са предназначени за тази архитектура. Преобразуването на x86 софтуер към ARM в реално време не е лек процес.

Apple адресира тази трудност като прави транслитерацията преди изпълнението на софтуера. Това позволява на много по-стари програми да вървят по-бързо на чиповете на Apple, отколкото на Intel-базираните Mac компютри.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари