Намалените през 2016 година обеми на производство на DRAM чипове памет и увеличеното търсена на тази памет от страна на производителите на смартфони, таблети и лаптопи, доведоха до това, че от втората половина на 2016 година цените на оперативната памет непрекъснато нарастват.

Днес специалистите на DRAMeXchange, част от аналитичната компания TrendForce, заявиха, че лидерът в тази област компанията Samsung разглежда възможността за увеличаването на своите производствени мощности. По този начин, дефицитът на DRAM чипове може да приключи по-бързо от прогнозираното.

Печалбата на големите производители на DRAM памети значително се увеличи поради бързо развиващият се пазар. Така например, за Samsung рентабилността на продажбите е 59%, а при SK Hynix и Micron този показател също е впечатляващ – 54% и 44% съответно.

Средната договорна цена на най-популярния на пазара DDR4 модул RAM памет с капацитет 4 GB от $13 през Q2 на 2016 година е нараснала до днешните $30,5. За шест тримесечия ръстът в цената на оперативната памет са внушителните 130%.

Според вътрешна информация, Samsung възнамерява да увеличи производството на полупроводникови пластини със 100 хиляди бройки месечно и техният брой ще нарасне до 500 хиляди бройки месечно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари