Samsung обяви, че е приключил с разработването на технологията на 8 нанометровия технологичен процес Low Power Plus (8LPP), който в сравнение с 10LPP е с 10% енергийно по-ефективен и заема 10% по-малко площ.

Корпорацията заяви, че това е временна мярка преди въвеждането на 7 нанометровия технологичен процес, използването на който ще започне следващата година. 8LPP е усъвършенствана версия на показалият своята надеждност 10 нанометров технологичен процес, който Samsung използва в своите процесори. По този начин, няма да има забавяне за преоборудване и поточните линии бързо ще влязат в работен режим.

Според неофициална информация, тайванският конкурент на Samsung – TSMC, вече е готов със своята 7 nm технология и може да прихване договора на Samsung с Qualcomm. От своя страна Samsung каза, че в неговата технология се използва ултравиолетова литография, която предлага по-добри чипове.

Уеб-порталът ZDNet счита, че през следващата година Qualcomm ще предпочете 8 нанометровия технологичен процес, понеже е много по-евтин, а разликата в производителността не е така критична за потребителите.

Ръководителят на компанията Globalfounderies счита, че намаляването размера на чиповете след прехода на 7 nm ще стане неактуален, понеже за устройствата от концепцията „Интернет на нещата“ е по-важна консумацията на чиповете, а не техните размери.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за