Samsung формира екип, който ще разработва графичен процесор, предназначен за интегриране в системите-върху-чипа за мобилни устройства.

Да си припомним, че засега Samsung в своите SoC Samsung Exynos използва графичните процесори ARM Mali. Но ако корпорацията създаде собствен GPU, то Samsung ще стане съвършено независим в проектирането, създаването и производството на изцяло свои чипове за смартфони. Към днешен ден със собствени подобни чипове разполага единствено Qualcomm. Всички останали използват графичните решения ARM Mali или PowerVR. Междувременно, в началото на тази година Apple заяви, че също се заема с разработването на собствен графичен процесор.

Информацията е на портала Gsmarena, който каза още, че Samsung възнамерява да използва своя GPU първоначално в бюджетните мобилни устройства. След това и във флагманските смартфони и таблети. Второто поколение на новия графичен процесор ще използва и в автономните автомобили и в системите с машинно обучение.

Ако с този графичен процесор Samsung успее да повтори успеха на своите процесорни ядра Samsung Mongoose, съществено по-добри от Cortex-A ядрата, то това би било голяма победа на корпорацията. Да не забравяме, че Samsung произвежда и клетъчни модеми.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
K0MEPCA
K0MEPCA

А доколкото аз знам Apple вече имат собствено GPU – 3-ядрения чип поместен в A11 SoC (iPhone 8 / iPhone 8 Plus / iPhone X). Та не само са се заели а направо са си готови…