fbpx
-4.2 C
София

Samsung Galaxy Watch5 Pro в комбинация с приложенията на Google е новото ниво на удобство

Как да използвате Google Asistant и навигация с Google Maps, за да извлечете максимума от смарт часовника си

Най-четени

През 2022 г. заедно с впечатляващите си сгъваеми модели Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4, Samsung обяви своя нов Galaxy Watch5 в две версии. За разлика от предишни години, когато видяхме стандартен модел и такъв с физически въртящ се панел, Samsung премахна физическия циферблат и въведе модел „Pro“.

Както вече знаете, особено ако следите новините ни (линк), разликата е, че Pro моделът има по-твърдо сапфирено стъкло на дисплея, титаниев корпус на часовника и батерия с много по-голям капацитет. Това на практика позволява той да е по-корав и да бъде препоръчван за приключения на открито от стандартния модел Galaxy Watch5.

Няколко софтуерни функции допълват прозвището „Pro“, като например възможността за импортиране на GPX файлове за пешеходен туризъм и колоездене, като същевременно маршрутите за връщане се набелязват автоматично, когато забравите да го направите сами.

Едно от най-интересните неща, обаче, е софтуерът на часовника, идентичен с този на другите модели от Galaxy Watch5 серията. Той идва с операционната система Wear OS на Google, задвижвана от Samsung. Това на пракитка означaва, че получавате всички полезни приложения на компанията, стояща зад най-популярната търсеща машина в света, като Google Maps, Google Assistant, Google Pay, Messages, Keep Notes и др вече и на часовника си. Наред с това са осигурени Samsung Messages, Samsung Health, Bixby и други приложения на Samsung. В крайна сметка това е Samsung Galaxy Watch.

 Но нека погледнем първо какво имаме в хардуерно отношение

Тази година няма вариант на Galaxy Watch с въртяща се рамка, но Galaxy Watch5 Pro има уникален дизайн с новия дисплей от сапфирен кристал. На мястото на физическия въртящ се циферблат има вдлъбнат преход от дисплея нагоре към ръба на корпуса, който позволява на пръста ви да плъзга нагоре и надолу, за да предизвика подобен ефект на рамката. Смятам, че този дизайн за водене на пръстите е по-добър от плоското стъкло на други модели и макар че сега целият механизъм е софтуерен, той дава възможност на феновете на оригиналния въртящ се безел да се насладят отново на навигация.

Samsung Galaxy Watch5 Pro се предлага в един размер, характерен за всички часовници за активни и спортуващи хора, както и за тези, отдаващи се на туризъм. Това е достатъчно солиден часовник, за да побере батерията с голям капацитет, превъзхожда миналогодишния Galaxy Watch4 Classic, но е по-лек и се усеща чудесно на китката.

Въпреки че според характеристиките си на хартия Galaxy Watch5 Pro може да ви се стори голям, в ежедневието реално това не е така. Ако сте почитатели на по-масивните часовници веднага ще забележите, че моделът е далеч по-компактен от моделите на други брандове. От Samsung заявяват също, че по-големият размер позволява основата на часовника да бъде по-широка и дава  възможностна сензорите на китката да отчитат по-добре и да следят здравето ви.

1,4-инчовият Super AMOLED дисплей е великолепен, с ясни шрифтове, брилянтни цветове и позволява безпроблемно използване на сензорния екран дори при силна слънчева светлина. При издръжливите смарт часовници, предназначени за работа на открито, закъсненията при въвеждане и забавянето могат да бъдат чести. Не и при Galaxy Watch5 Pro. Докосванията и плъзганията се извършват безупречно, а аз особено се наслаждавам на опциите на часовника по подразбиране.

Тази година корпусът на часовника е титаниев и се предлага в черно или сиво. Високоговорителят е разположен в горната част на часовника – там, където лентите сякаш го покриват – докато микрофонът се намира от дясната страна между бутоните за навигация.

Каишката по подразбиране, която идва с Galaxy Watch5 Pro, е новият спортен модел D-Buckle – представлява мека флоуроеластомерна лента, която регулирате, като плъзгате отворена ключалка, поставяте лентата и след това заключвате ключалката. Колко сигурна е новата катарама? Все още не съм видял каишката да се отвори по време на някоя от тренировките или ежедневните ми дейности.

Като обърнем часовника, виждаме сензора Samsung 3-в-1 BioActive, който се използва за улавяне на сърдечния ритъм, биоелектрическия импедансов анализ и измерване на кръвното налягане, сърдечния ритъм (ЕКГ), нивата на кислород в кръвта и др. От лявата страна на задния сензорен блок се намира сензорът за телесната температура, но той все още не е активиран, така че очаквайте повече информация за функцията скоро.

Два хардуерни бутона са разположени от дясната страна на Galaxy Watch5 Pro. На разположение имате копче за „Начало“(Home) и „Назад“(Back). Еднократно натискане на Home ви връща към лицето на часовника по подразбиране. Можете да зададете всяко приложение, което искате, за двойно и продължително натискане на бутона Home, така че аз съм задал моите съответно на Google Wallet и Google Assistant. Тази интеграция и поддръжка на Google превърнаха изживяването с часовника Samsung Galaxy Watch5 в такова, от което ентусиастите на Android ще бъдат доволни.

Въпреки че не всичко е насочено към услугите на Google, за привържениците на Android ще е истинско удоволствие да ползват богатия набор от познати услуги, който е наличен и дори да плащат с Google Pay.

 Google Wear OS, задвижвана от Samsung

Когато включите Galaxy Watch5 Pro за първи път, ви посреща познатото изживяване на преносимите устройства на Samsung. Налице са обичайните циферблати на часовника с операционна система Tizen, елементи на потребителския интерфейс с плочки, приложения на Samsung, Bixby и др. Очевидно е, че Galaxy Watch5 Pro има всички предимства на Galaxy Watch, а с Google Wear OS, която захранва софтуера, часовникът става само по-добър.

Отворете „чекмеджето“ с приложения и ще започнете да разбирате защо Galaxy Watch5 Pro с Wear OS е промяна в играта за платформата за часовници и за Samsung, и за Google. В момента имам инсталирани следните приложения, които не присъстваха в предишните ми модели Galaxy Watch: Google Wallet, Google Maps, Google Assistant, Google Fit, Gboard (да, клавиатура за вашия часовник) и други. Благодарение на Wear OS, Galaxy Watch 5 Pro получава повече функционалност и достъп до някои от най-често използваните от мен приложения на различни устройства.

За да видите кои приложения за Wear OS можете уверено да инсталирате на своя Galaxy Watch5 Pro, е достатъчно само да влезете в Play Store, който се намира директно на самия часовник. Намерих много повече приложения, използвайки Play Store на часовника, включително търсене чрез гласово въвеждане на текст.

Множество приложения, но едно е най-важното

Основните предимства на Galaxy Watch5 Pro в сравнение с други часовници, ориентирани към приключения, са отличният избор от лайфстайл функции и приложения от трети страни.

Черешката на тортата, обаче, за мен е гласовият асистент.  Часовникът се доставя с включен Bixby, но ако искате да използвате Google Assistant, е лесно като детска игра.  Както отбелязах вече, най-новите смарт часовници на Samsung разполагат с популярни приложения, разработени от Google, като Assistant, Maps и Play Store, заедно с Bixby, Buds Controller и други на Samsung.

За да активирате Google Assistant в Galaxy Watch5 Pro, отидете в Настройки > Google > Assistant > Започнете. По този начин ще изтеглите Google Assistant на телефона си, за да завършите процеса на настройка. След като го настроите, можете да извикате дигиталния помощник на Google, като кажете „Hey Google“. Можете да използвате гласовите команди на Google Assistant, за да провеждате повиквания, да изпращате съобщения, да задавате таймери, да получавате прогноза за времето, да проверявате календара си и др.

По подразбиране функцията за натискане и задържане на клавиша Home (горния бутон) е настроена да отваря Bixby, но ако предпочитате, можете да я промените на Google Assistant. За да персонализирате клавишите на Galaxy Watch5 Pro, преминете към Настройки > Разширени функции > Персонализиране на клавишите. Можете също така да персонализирате функцията за двойно натискане на клавиша за начална позиция, за да отворите конкретно приложение по ваш избор, и функцията за кратко натискане на клавиша за връщане (долния бутон), за да показва последните ви приложения, вместо да ви връща към предишния екран.

Отлична навигация с Google Maps

Факт е, че часовникът има много възможности. Имате на разположение и редица приложения, но поне аз най-често използвах Maps, което особено при използване на по-голям телефон е много удобно да се случва от китката ви. Ето как.

Как да използвате Google Maps в Galaxy Watch

 1. След като отворите Google Maps, трябва да видите запазени местоположения и скорошни търсения. Просто докоснете синята икона на картата в горната част, за да отворите Google Maps в изглед на картата. В случай че имате различно оформление, актуализирайте приложението Google Maps до най-новата версия.

 1. За да увеличите мащаба на дадено местоположение, докоснете два пъти картата или можете да завъртите кръговия панел, за да увеличавате и намалявате мащаба. Това е по-интуитивно.
 1. За разлика от телефона, при завъртане се движи цялата карта, а не иконата на показалеца. За да спрете това, докоснете червената икона със стрелка. Това ще запази посоката на картата постоянна, сочеща към север в горната част на екрана.

За да търсите, можете да се върнете обратно с жеста за връщане или да докоснете иконата за търсене в долната част на екрана.

Как да търсите посоки в Google Maps в Galaxy Watch5

 1. След като отворите Google Maps в Galaxy Watch, трябва да видите запазените и последните места, които сте търсили, което улеснява търсенето на необходимите места.

 1. За да търсите място ръчно, докоснете иконата за глас или клавиатура, за да въведете името на мястото. На следващия екран изберете начина на придвижване, като изберете икона за ходене пеша, велосипед или кола. На същия екран трябва да видите и приблизителното време за достигане до местоположението с конкретния вид транспорт.

 1. След като сте избрали режима, на часовника се показват инструкциите за упътване. За да проверите картата, превъртете надолу и докоснете опцията Show map (Покажи картата), за да проверите указанията в изглед на картата.
 1. Когато търсите указания в часовника, той автоматично отваря Google Maps в режим на шофиране и на телефона ви.
 1. Докато шофирате, Galaxy Watch5 ви сигнализира с вибрация, когато пред вас има завой. Часовникът ще вибрира няколко секунди преди да трябва да вземете завоя, така че е по-добре да проверите сами, отколкото да разчитате изцяло на часовника.
 1. Можете да спрете тези вибрации, като превъртите надолу на същия екран и деактивирате превключвателя до опцията Vibrations (Вибрации).
 1. След като приключите, докоснете бутона Exit (Изход) на същия екран, за да се върнете обратно.

Как да прехвърлите указанията от телефона си в Galaxy Watch5

Въпреки че часовникът е идеален за получаване на необходимите инструкции за посоки навреме, може да е трудно да въведете данните за адреса и да търсите местоположението в часовника. Вместо това можете да потърсите указанията на телефона и да стартирате приложението Maps на часовника по-късно. Но за да работи тази функция, часовникът и телефонът ви трябва да са свързани чрез Bluetooth и при двата варианта, включително и при LTE версията.

 1. Първо, отворете Google Maps на телефона си и задайте упътвания, както правите обикновено. След това влезте в режим на шофиране, като докоснете бутона Старт.

 1. Сега на вашия Galaxy Watch5 трябва да видите икона за навигация в долната част или в противен случай можете да отворите и Google Maps. Тук трябва да видите името на местоположението, което е подчертано. Докоснете иконата за навигация на началната страница или това подчертано име на местоположението, за да видите упътванията на своя Galaxy Watch5.

Как да стартирате автоматично указанията от телефона в Galaxy Watch5

Вместо всеки път да отваряте упътванията в часовника си ръчно, можете да направите процеса автоматичен. Така че, когато потърсите местоположението в телефона си, часовникът ви също ще започне да ви показва указанията веднага. Отново, телефонът и часовникът ви трябва да са свързани чрез Bluetooth, за да работи функцията за автоматично стартиране.

 1. Отворете Google Maps в своя Galaxy Watch5, превъртете надолу до дъното и докоснете Настройки, за да отворите настройките на Google Maps.
 1. Тук изберете опцията „Автоматично стартиране“ и след това я активирайте до „Шофиране, Ходене и Колоездене“. Ако не искате вашият часовник да стартира упътванията автоматично всеки път, можете просто да активирате режима, от който се нуждаете или използвате най-много. Така например той ще се активира само когато ходите пеша или когато шофирате.

Това е всичко. Отсега нататък можете да проверявате указанията в телефона си и когато влезете в режим на шофиране, часовникът ви също трябва да започне да показва указанията автоматично, без да е необходимо ръчно подканване.

Как да добавите плочка на Google Maps в менюто за бърз достъп на Galaxy Watch5

И накрая, ако често използвате Google Maps в Galaxy Watch5, тогава определено трябва да помислите за добавяне на Google Maps към менюто за бърз достъп.

 1. Плъзнете наляво в началния екран на Galaxy Watch5, за да отворите плочките. Сега превъртете всички плочки и проверете дали плочката Google Maps вече не е добавена. Ако не, превъртете до края, докато намерите опцията „Добавяне на плочки“. След това я докоснете.

 1. На следващия екран трябва да видите всички налични плочки в Galaxy Watch5. Превъртете през плочките, докато намерите тази на Google Maps. След като я намерите, докоснете я, за да я добавите.

Това е всичко. Успешно сте добавили плочката Google Maps в своя Galaxy Watch5. Можете да натиснете продължително върху всяка плочка и да промените реда на плочките.

Разбира се, има още много възможности за използване на различни Google приложения, които ще откривате буквално всеки ден с новата операционна система и решенията на Samsung, но с картите – всичко върви чудесно и особено ако ги комбинирате и с гласовия асистент.

 В крайна сметка

Samsung Galaxy Watch5 Pro разбира се е и перфектният спътник на моя нов Galaxy Z Fold4, все пак са създадени да работят идеално заедно. Проведох много разговори с часовника чрез Bluetooth и LTE връзки, и се наслаждавам, че имам всички приложения на Google в часовник на Samsung.  Galaxy Watch5 Pro лесно издържа два пълни дни, включително проследяване на съня ми през нощта, дори продължава и през третия ден. Това лесно надминава конкурентите на пазара в тази ниша, а брилянтният Super AMOLED дисплей улеснява взаимодействието на остаряващите ми очи с часовника.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини