Seagate подготвя масовото производство на 16 TB хард дискове с HAMR технологията

2
953

Водещият производител на хард дискове, компанията Seagate Technology обяви успешното завършване на работата върху първия в света 16 TB хард диск. Новият 3,5-инчов HDD е част от серията Exos Enterprise, адресирана предимно към корпоративните клиенти. Главната особеност на устройството е използването на метода на термомагнитния запис на информацията, известен със своята абревиатура HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording).

Първият инженерен екземпляр вече е преминал всички тестове, които клиентите на компанията обикновено използват при интегрирането на HDD в корпоративните решения. Устройствата, използващи HAMR технологията изглеждат и функционират по същия начин, като обикновените хард дискове и могат да се използват без никакви промени в сега съществуващите сървърни системи за обработка на данните.

Да си припомним, че работата на HAMR се състои в точковото нагряване повърхността на диска с помощта на лазер. Това дава възможност информацията да се записва в свръхмалка клетка, с което се постига много висока плътност на данните. Според плановете на Seagate, още през 2020 година ще започне масовото производство на HAMR хард дискове с капацитет 20 TB.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Кристиан БорисовDave Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

„Според плановете на Seagate, ОЩЕ през 2020 година ще започне масовото производство“
Хахахахах! То през 2020г. ще има 20 терабайтови ССДта бе, тия тръгнали да правят 16ки на въртящ се пумпал. Ей затова умират компаниите, Сигейт – Нокията на хардисковете!

Кристиан Борисов
Кристиан Борисов

Dave съгласен съм но разликата в цената между HDD и SSD с подобен обем ще бъде най малко 2000лв.!