SK Hynix купува за $9 милиарда бизнеса на Intel за производството на NAND флаш памет

0
651

През нощта на 20 октомври южнокорейският производител на чипове памет SK Hynix обяви за подписан договор с американската корпорация Intel. В рамките на това споразумение Intel продава на SK Hynix своя бизнес по производство на флаш памети за $9 милиарда.

Според условията на сделката, SK Hynix ще закупи по-голямата част от отдела за производство на NAND флаш памет и устройства за съхранение на данни, включително NAND SSD, производството на NAND полупроводникови пластини и предприятията по производство на NAND памети в Далян, Китай. В същото време Intel си запазва производството на паметите Optane, разработени съвместно с Micron Technology.

За SK Hynix това е най-голямата покупка в нейната история. Самата сделка ще промени разпределението на силите и ще направи SK Hynix един от най-големите производители на NAND памети в целия свят. Към днешен ден лидер в тази сфера е Samsung с 31,4% пазарен дял, следван от Kioxia със 17,2%, от SK Hynix с 11,7%, както и  от Intel и Micron — по 11,5%.

Що се отнася до Intel, компанията продължава да преразпределя приоритетите и парите от тази сделка планира да инвестира в изкуствения интелект и 5G мобилните мрежи. Миналата година Intel по подобен начин се избави от своя модемен бизнес, като го продаде на Apple за $1 милиард.

Затварянето на сделката се очаква да стане в края на 2021 година.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари