Snickerdoodle: едноплатков компютър с чип, съдържащ програмируема логическа матрица и цена $55

0
300

Стартира кампания за събиране на финансови средства за започване производството на едноплатковия компютър Snickerdoodle. Главна особеност на това устройство е чипът Xilinx Zynq Z7010, който включва две ARM Cortex-A9 процесорни ядра, работещи с тактова честота 667 MHz и програмируемата логическа матрица Artix-A7 с 430К логически блока. Цената на Snickerdoodle е 55 американски долара, а с доставката – 60 щатски долара.

 

Срещу $60 се предлага същата платка, но с чипа Xilinx Zynq Z7020 с работна честота 866 MHz и 1,3М логически блока. В тази версия чипът има радиатор.

Освен системата-върху-чипа Zynq, конфигурацията на този миникомпютър включва 512 MB оперативна памет тип SDRAM LPDDR2-800 (срещу още $10 – 1 GB оперативна памет) и 16 GB флаш-диск, от който може да се осъществи начално зареждане. Налични са още слот за MicroSD карти и 154 програмируеми входно-изходни линии.

Създателите на Snickerdoodle считат, че компютърът е подходящ за проекти, при които възможностите на Raspberry Pi, Arduino или Beaglebone са недостатъчни. Едноплатковият компютър може да се използва в охранителни системи с разпознаване на човешкото лице, в системите за машинно зрение и много други. Наличието на FPGA дава възможност за оптимизиране на компютъра към изпълнение на по-конкретни задачи с производителност, немислима за устройства от този клас.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари