Sony и GiveVision разработват очила за хора със зрителни проблеми

0
248

GiveVision е британска фирма, разработваща технология за „възвръщане“ на зрението на незрящи или недобре виждащи. Сега компанията си партнира със Sony UK Tec в изработката на следващото поколение устройство в тяхното портфолио.

Това ще бъдат очилата SightPlus Generation 2, значително по-леки и удобни от предишното поколение. За целта GiveVision усъвършенства своята патентована технология за „подобряване на зрението“, за да се адаптира към много по-компактно и социално приемливо устройство от прототипа. Представител на фирмата сподели:

„Съкооперацията със Sony ще допълни опита на съществуващия екип на GiveVision и ще им предостави ключови сведения относно иновациите в света на камерите, дисплеите и смартфоните…“

С цел по-удобна съвместна работа GiveVision се мести в офиса на Sony UK Tec в Уелс, Великобритания. Освен Sony, фирмата е получила подкрепата на Telefonica, Pfizer и NHS.

Според Стан Карпенко всеки един от трима души на възраст над 65 години имат проблеми със зрението вследствие на дегенерация на макулата или диабетична ретинопатия. А за повлияните опциите за лечение са ограничени или изобщо липсват.

„В GiveVision разработихме електронни очила, които помагат на пациенти дори в най-напреднали стадий на неизлечима слепота да виждат ясно отново, като прожектираме видео от реалния свят във все още неатрофиралата част от ретината“

Според последното проучване на NHS болницата в Лондон почти 70% от използвалите прототипа SightPlus потвърдиха, че остротата им на виждане е достигнала коефицент 0.2 по logMAR скалата (близък до този на нормалното зрение). Проблемът на GiveVision е, че първото им устройство беше с внушителни размери (като повечето VR очила), и практически малък ъгъл на виждане. В тази връзка фирмата се допита до Sony в изработката на медицинско устройство с ъгъл на виждане около 100 градуса и с дизайна на стилни очила.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари