Компанията Synopsys успешно проведе първата в света демонстрация на USB 3.2 интерфейса. Тестовият стенд работи под управлението на операционната система Windows 10 със стандартни USB драйвери.

USB 3.2 контролерът на компютъра хост се базира на HAPS-80 FPGA платформа, включена към дънната платка чрез USB Type-C конектор. В целевата система е използвана операционната система Linux, като хардуерът е същият.

Самата дънна платка осигурява обмен на данни със скорост до 10 Gb/s на линия. Специалистите на Synopsys са успели да обединят двете линии и да получат пропускателна способност 20 Gb/s. Компанията специално подчертава, че работата на USB 3.2 не изисква използването на някакви по-специални кабели. В експеримента са използвани два обикновени кабела модел Belkin USB 3.1 Type-C, които се продават в почти всеки електронен магазин.

Появата на първите масови устройства с поддръжката на стандарта USB 3.2 се очаква през втората половина на следващата година.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
интересно
интересно

Чудя се – от какво устройство са чели и на какво са записвали данни със скорост 20 gbsp?

Миро
Миро

Понеже никъде няма спомената думата файл, твърде вероятно е да са прехвърляли данни от паметта на едната машина в паметта на другата. 20 Gbit/s са 2.5 GB/s. На машина с 64GB RAM може съвсем спокойно да се проведе тест траещ 20 секунди

Миро пак
Миро пак

Всъщност, PCI Express SSD-та гледах в нета, че дигат до 32GBit/s, което би натоварило максимално това USB 3.2

лудлуд
лудлуд

Стандарта на pci-express слота за SSD е 32GBit/s, а не самата скорост на ССД-то трябва да се тества на машина която памета поддържа над 2,5ГБ скорост на четене и скорост на запис има няколко модела такива ССД който много им нямам вяра за скоростите понеже ги достигат само при точно определени условия, но не е практично да се тества на ССД така, че най вероятно е тестван на RAM диск. Има си тестове който не е нужно да има 64ГБ RAM памет записва информацията и моментално я трие така се отчита само скоростта на трансфер и не е нужно да… Виж още »

Кольо
Кольо

Всъщност, има от поне 7-8 години специални(над нормалният индустриален клас и на цени от които не шапката, ами главата ще му падна на обикновения човек) PCI-E базирани SSD-та, с опроводяване Х8 и дори Х16 на интерфейса(с PCI-E респективно 3.0 или 2.0), които са със скорости на четене и запис от порядъка на 6-7ГБ/с, което е напълно достатъчно за теста. Отделно от това, има инженерни образци направени с демонстрационна цел. Самсунг миналата година демонстрира SSD със скорост на четене 10ГБ/с(80Gbps). Има и инженерни прототипи на напълно реални бъдещи модели, които са също с много високи скорости на четене и запис.

Киро
Киро

Кольоооо от толкова много „инженерни образци“ и този ще го пишем направен с демонстрационна цел. Пък и то много от дистрибуциите на чикиджиите се побират на 64МВ Рам, така че виждам го фалш.

лудлуд
лудлуд

То е ясно че има SSD-та с повече от станадартните 4 линни, но в реални условия и едно SSD със Sata 3 интерфейс върши работа на обикновения потребител. Тези SSD дискове със 8 и 16 лини нямат смисъл да инвестират във такъв за един тест по скоро в рам ще инвестират за да направият RAM Disk. Сега със pci exspress 4.0 като го пуснат по масово ще направият ssd-та със още по-високи скорости, но това са дискове най вече със SLC памет предназначени за сървъри.

Надблюдател
Надблюдател

NVMe PCIe SSD – лично съм ползвал такова животно и ви казвам не е майтап тез 3000 – купете си и схте си мислите че имате РАМ диск 🙂 не е истина.
Най вероятно точно това е станало и може скоростта да е ограничена от ССДто а не от интерфейса.
Просто десктоп машините без такъв диск просто не стават за употреба а и мин 16 ГБ РАМ си трябва че да работи на макс.
Айде пробвайте и ще видите един друг свят където дори ще ви се щрака по клавиатурата по бързо от преди 🙂 .