Ръстът на цените на оперативната памет, започнал през 2016 година, може да ускори темповете си през следващите тримесечия. Информацията е на аналитиците от отдела DRAMeXchange на компанията TrendForce.

Да си припомним, че през първото тримесечие на 2017 година средната цена на 4 GB модули DIMM DDR4 нарасна с 40% – от $17 на $24. През второто тримесечие отново имаше увеличение, но по-малко от предишното: цената на RAM паметта нарасна с още 10%. А през последния месец цената на оперативната памет скочи с още 4,6%.

DRAMeXchange прогнозира, че през втората половина на годината предстои поредния рязък скок в цената на RAM паметта. Главната причина за това е злополуката във завода на Micron, довела до замърсяването на силициевите подложки и оборудването за тяхното производство.

За премахване на последствията от злополуката бяха необходими две седмици. Около 20 000 силициеви пластини, които трябваше да станат DRAM чипове за DDR4 памети, бяха замърсени и станаха негодни, поради замърсяване. Производството в завода Fab-2 бе временно спряно и компанията изгуби голям брой заготовки, използвани в тази индустрия.

Към днешен ден Micron изцяло възстанови работата на своите поточни линии, но това аварийно спиране на производството известно време ще продължи да оказва влияние на пазара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари