fbpx
10.6 C
София

TSMC анонсира подобрения 5 nm технологичен процес N4X

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

TSMC официално представи своя нов технологичен процес N4X, специално предназначен за HPC сегмента на високопроизводителните изчисления.

Компанията допълва, че N4X е първата технология на TSMC, адресирана към високопроизводителните изчисления. Тя ще осигури висока производителност и максимална тактова честота при чиповете произведени чрез 5 нанометров технологичен процес. Символът „Х“ в наименованието е предназначено за технологиите на TSMC, специално създадени за HPC сферата.

Старшият вицепрезидент по развитието на бизнеса на TSMC д-р Кевин Чжън заяви, че HPC секторът е най-бързорастящият сегмент в бизнеса на компанията.

TSMC каза още, че по време на разработването на N4X технологията е усъвършенствала своята 5 nm технология на производство като е реализирала нови функционалности, необходими за продукцията в сферата на високопроизводителните изчисления. По-конкретно, става дума за оптимизация на работата при използване на голяма сила на тока и максимална тактова честота, осигуряване на надеждно захранване при високи натоварвания и т.н. Благодарение на тези оптимизации и нови функционалности N4X ще може да осигури с 15% по-висока производителност в сравнение с 5N технологичния процес или до 4% при захранващо напрежение 1,2 V. Компанията специално подчертава, че е възможна работата и с напрежение над 1,2 V, като тези режими се използват за достигане на максимална производителност.

Производството на чипове с N4X технологията трябва да започне през първата половина на 2023 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини