fbpx
11.7 C
София

TSMC започва производството на пречистен неон в Тайван

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Веднага след инвазията на Русия на територията на Украйна производството и доставките на неон с много висока чистота – газ, който е много необходим за функционирането на полупроводникова продукция, рязко намаля и във връзка с това редица компании се оказаха в зоната на риска понеже не могат да си доставят достатъчни количества от този изключително необходим консуматив.

Една от компанията, която би могла да се окаже в зоната на риска е тайванският технологичен гигант TSMC, който всъщност е най-големият в света производител на полупроводникова продукция. Компанията е на мнение, че в най-близко бъдеще може да възникне недостиг на неон и реши да избегне този риск. TSMC намери партньор за производството на неон с висока честота, който ще се произвежда директно на острова.

„Вече действаме по конкретен план за работа с локални доставчици на неон и вече закупихме необходимото оборудване. Идеята е да имаме колкото се може повече източници на чист неон, за да осигурим стабилните доставки на този газ. Но ние не възнамеряваме самостоятелно да произвеждаме всичкия ни необходим неон в Тайван, понеже това ще ни излезе скъпо“ – заяви мениджмънтът на TSMC.

Неонът с много висока чистота се използва в ArF лазерите, с помощта на които работи DUV литографията за производството на съвременните чипове, в която се използва смес от газовете неон, флуор и аргон, като делът на неона с висока чистота е 95%. Съвременното оборудване използва рециклиране на неона, което дава възможност за до 90% повторно използване на този газ, но производителните на полупроводници вече са много и неонът започна да не достига.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини