TSMC започна доставки на вода с камиони, за да спаси производството си на чипове от тежък срив

1
1643

В Тайван имат сериозни проблеми със сушата. Толкова сериозни, че производителят на чипове TSMC поръчва огромни количества вода, които се доставят към фабриките с камиони.

Компанията очаква повишаване на търсенето за напред, до такава степен, че местното предлагане на вода няма да е достатъчно за производствените нужни

От там са категорични, че към момента няма негативно влияние на настоящото производство. Въпросната суша е причинена от липсата на тайфуни. Исторически се случват между 3 и 4 на година. От 2010 година насам спадат до 2.5 на година. През 2020, за първи път от половин век, тайфуни не са се случили. Тропическите бури нанасят много щети и отнемат живота на хора, но са фактор за наличието на вода, добавят от The Register.

Много от тайванските резервоари са на критично ниско ниво на капацитета си

Този, който отговаря за региона на град Хсинчу, където основно е ситуирана TSMC, работи на 14.62%.

А производственият процес в този бранш е много „жаден“. Една фабрика може да употреби между 7.5 и 15 милиона литра само за ден. Тя трябва да бъде пречистена преди да влезе в производството. Отпадните води са много токсични и преди да могат да бъдат върнати в цирукалция или отново употребени за производството, те преминават през тежък процес по рециклиране.

Ако производителите на чипове не успеят да се справят с проблема, това може да доведе до срив на предлагането на какво ли не по веригата, за голям набор от индустрии. Потенциалните загуби се оценяват на много десетки милиарди, и то само до края на годината.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари