fbpx
0.8 C
София

TSMC пусна пилотно производство на 3nm чипове, но се сблъска с проблеми при опаковката

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според тайвански източници, TSMC е пуснал пилотно производство на 3nm чипове. Масовото пускане на решенията по поръчка от страна на Apple, AMD, Qualcomm и други е планирано за след около година – през четвъртото тримесечие на 2022 г. И всичко е било наред, но се е появил проблем с изоставането на технологичните процеси за опаковане на сложни многокристални решения, поради което настоящият прогрес ще се забави.

Не е тайна, че бъдещето на най-съвременните полупроводникови решения се крие в създаването на обемни хетерогенни структури. Кристалите в композитния чип ще бъдат подредени както хоризонтално, така и вертикално. В този случай броят на връзките между чиповете непрекъснато ще нараства и това ще повлияе на диаметъра или площта на контактите. Стъпката на контактите ще трябва да бъде намалена или размерите на чиповете ще започнат бързо да се увеличават. Но, както признават от TSMC, компанията изпитва затруднения с мащабирането на междусъединенията под 2 микрона.

Оказва се, че TSMC успешно се справя с производството на кристали, използвайки най-модерните технологични процеси, но опаковането на няколко кристала в един общ блок (корпус), чрез използването на интерпозери и субстрати, започва да изостава. Според целите на компанията, с всяко ново поколение чипове, стъпката на контактите трябва да се намалява със 70%. По отношение на 3-nm технологичен процес, това условие, съдейки по изявленията, не е изпълнено. Каква е заплахата? Като минимум, производството ще стане по-скъпо, докато TSMC или неговите подизпълнители за опаковане на чипове не преодолеят всички препятствия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини