Специалистите на Northwestern University и известната компания L’Oreal създадоха съвсем миниатюрно устройство, което може да се счита за най-малкото в света носимо устройство.

Тънкият и лек като перо сензор UV Sense може да бъде закрепен навсякъде по тялото или върху дрехите и измерва ултравиолетово излъчване, на което е изложен човекът, намиращ се на открито.

Слънчевата светлина е най-разпространеният и и най-мощният от всички канцерогенни вещества и фактори“ – казаха създателите на UV Sense. „Ултравиолетовата светлина носи отговорността за раковите заболявания, повече от всичко друго, известно на хората

Полусферичното устройство UV Sense е с размер на неголяма дъждовна капка, захранва се с енергията от слънчевата светлина и няма никакви батерии и движещи се части. Сензорът е водонепроницаем и се състои от миниатюрна слънчева батерия и точен ултравиолетов дозиметър.

За използването на UV Sense е необходимо инсталирането на специално приложение в смартфона, който показва натрупаното ултравиолетово излъчване за избран период от време. По този начин потребителят може да определи времето за безопасно пребиваване на силна слънчева светлина.

Засега информация за цената не е публикувана.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари