Въпреки че мониторите с разширен динамичен диапазон (HDR) отдавна се предлагат от много производители, разглеждането на HDR съдържание силно се различава при отделните модели. Причината за тези разлики е липсата на точно определени изисквания към тези устройства.

Асоциацията по стандартизация на видео оборудването VESA обяви, че е приключила работата върху сертификацията DisplayHDR 1.0, в която са включени критериите, по които съвсем точно може да се определи, доколко един монитор се справя с показването на HDR съдържание.

В разработването на DisplayHDR участваха над 20 големи компании, включително AMD, Nvidia, Intel и Samsung. Новият стандарт предлага разделянето на тези монитори на три групи: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600 и DisplayHDR 1000. Лесно се забелязва, че числото в края показва максималната яркост, необходима за сертификацията. Това е стандартът DisplayHDR 1.0 за LCD дисплеи, а правилата за дисплеи с OLED матрици ще бъдат добавени в новите версии на стандарта.

В стандарта са включени редица други параметри: цветови диапазон, контраст, времето за реакция на точката. Преходът от черно към бяло трябва да става за по-малко от 8 кадъра, задължително е използването на 10-битови матрици и други.

Първите устройства, съответстващи на DisplayHDR 1.0 ще бъдат показани на CES 2018 в началото на февруари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари