Тайванската компания VIA Technologies отдавна работи заедно с китайската Shanghai Zhaoxin Semiconductor върху своя фамилия х86 процесори, които трябва да станат конкуренция на решенията на Intel и AMD.

Към днешен ден, създадените от тези две компании чипове Zhaoxin ZX-A, ZX-B и ZX-C не са популярни дори и в Китай и Тайван, но новите Zhaoxin KX-5000 (ZX-D) ще включват редица съвременни технологии, включително двуканален контролер за DDR4 оперативна памет, PCI Express 3.0 контролери, SATA 6 Gb/s, USB 3.1 и интегрирано графично ядро. Новите чипове са позиционирани като алтернатива на SoC Intel Gemini Lake. Да не забравяме, че освен Intel, единствените в света компании с лиценз за производство на х86 процесори имат единствено VIA Technologies и AMD.

Процесорите се произвеждат чрез 28 нанометров технологичен процес в заводите на Shanghai Huali Microelectronics Corporation (HLMC). Произвеждат се чипове 4 и 8 ядра, няма технология за многопоточна работа. Базовата честота е 2,4 GHz и може динамично да е повишава до 2,4 GHz. Отсега се подготвя производството на 16 nm процесори Zhaoxin KX-6000 с номинална тактова честота 3 GHz.

В пътната карта се виждат и чиповете Zhaoxin KX-7000 с поддръжката на PCI Express 4.0 шината и DDR5 оперативна памет.

Китайците твърдят, че през 2019 година ще догонят планираните за тогава процесори AMD Zen 2.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари