Към днешен ден основният стандарт за компресиране на видео с висока резолюция е HEVC. Стандартът е много широк и има редица опции и режими, като все по-популярно става използването на хардуерни устройства, способни да работят с 10-битова дълбочина на цветовете.

Докато с декодирането на HEVC видео се справя всеки по-съвременен компютър, за кодирането е по-добре да се използват хардуерни устройства със специализирани ASIC чипове, понеже предлагат много по-добро съотношение производителност/консумация на електрическа енергия.

Едно от тези устройства е VITEC MGW Ace Encoder, показно на събитието IBC2017 в Амстердам.

Външно това е обикновено устройство с метален корпус, но може да компресира видео с висока резолюция в реално време. Поддържат се H.264 и H.265 форматите, като и в двата случая кодирането е изцяло хардуерно а задръжката е в границите на едва 60 милисекунди. Използва се новия процесор HEVC Gen2, който осигурява компресия във формат до 4:2:2 с 10-битова дълбочина на цвета. Операторът може да следи всички процеси с 1080р резолюция.

Intel предлага подобно устройство, което се поставя в PCI Express шината и на тази платка има три процесора Intel Xeon E3 v4 и до 96 GB оперативна памет. Консумацията на това устройство достига стотици ватове. Докато VITEC MGW Ace Encoder се захранва от 28 V и консумира много по-малко енергия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари