Преди време се появиха слухове, че Vivo разработва собствен сигнален процесор за обработка на изображения (ISP), предназначен за използване в камерите на фирмените смартфони. Сега обаче се появи малко повече информация за новия чип, с кодово име Yueying.

Очаква се, че ISP-чипът ще бъде представен още през следващия месец. Не е изключено той да присъства в новите флагмански смартфони Vivo X70. Наскоро производителят показа твърдо намерение за разработване на свои собствени полупроводници – според ръководителя на профилния отдел и изпълнителен президент на компанията Ху Байшан (Hu Baishan), планира се наемане на около 500-600 работници, които да работят в тази област.

Както топ-мениджърът информира още през есента на 2019 г., компанията още от 2018 г. е започнала да мисли в посока разработване на свои собствени компоненти. Към момента се знае за две регистрирани търговски марки от Vivo, свързани с чипове – Vivo SoC и Vivo Chip. Сред категориите, свързани с тези марки, са процесори, модеми, компютърни чипове, печатни платки и компютърна памет.

Освен това е известно, че Vivo възнамерява да инвестира в разработки от области, като 5G, AI системи и други трендови технологии. Съобщава се още, че родствената компания Oppo също разработва свой собствен ISP чип, който възнамерява да използва във флагмана Find X4 в началото на следващата година. Екипът за разработване на полупроводници на Oppo наброява около 1000 души.

Между другото, друга добре позната марка – Xiaomi вече пусна свой собствен чип, наречен Surge C1 ISP и го използва в първия си сгъваем смартфон Mi MIX Fold, пуснат по-рано тази година.

Разработването и производството на собствени полупроводници се превърна в приоритет за китайските производители след действителното бедствие, което се случи с Huawei поради попадането на компанията под строгите санкции на САЩ. Сега компанията е лишена от достъп до компонентите на американските компании, както и до решения, използващи американски технологии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари