fbpx
1.8 C
София

Watson ще помага на лекарите в борбата срещу рака

Най-четени

Суперкомпютърът на IBM – Watson – скоро ще започне да помага на лекарите в борбата им с рака. По същото време миналата година на компютъра му бе зададена задачата да абсорбира всичката медицинска литература свързана с тази болест. След дванайсет месеца „обучение“, Watson вече е готов да приложи знанията си на практика.

През изминалата година Watson прочете около 600 хиляди документа – общо около два милиона страници по темата за онкологията и лечението на рак. Сега той би трябвало да може да отговаря на сложни въпроси свързани с третирането на коварната болест, базирайки отговорите си на всички описани в гореспоменатите документи случаи и доказателства.

От IBM съобщиха, че първите потребителски версии на Watson скоро ще бъдат налични и ще могат да бъдат поръчани от различни медицински институции. Компютърът, разбира се, не претендира да замести лекарят. Watson по-скоро ще бъде нещо като усъвършенствана търсачка на информация тясно специализирана в областта на онкологията. От компанията допълниха, че размерът на суперкомпютъра е намален драстично. Освен, че вече не запълва цяла стая, то е и по-бърз в изчисленията си. Потребителската версия на Watson за лекари използва сървър IBM Power 750.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини