WD се отказва от бизнеса с професионални системи за съхранение – продава IntelliFlash

0
494

Western Digital обяви стратегическо решение да напусне пазара за специализирани системи за съхранение. Причината е, че IntelliFlash и ActiveScale подразделенията ще имат нужда от допълнителни инвестиции и мениджърски усилия за развитието си. IntelliFlash бизнесът ще бъде продаден на DDN (компания специализирана в системи за съхранение, AI и работа с големи масиви от данни). За бъдещето на втория бизнес ще се разгледат различни стратегически варианти.

Този пазар е изгоден, но и много конкурентен. През годините Western Digital и SanDisk придобиха редица компании, които работят върху хардуер и софтуер за дата центрове. Много от продуктовите категории на двете компании се припокриваха, заради което WD придоби SanDisk през 2016 и някои серии бяха отстранени.

Към момента WD предлага само IntelliFlash флаш и хибридни системи за съхранение, както и облачни системи за съхранение ActiveScale. Продуктите им изглеждат добре, но трябва да се конкурират с по-големи серии на гиганти като Dell EMC, HPE, IBM NetApp и Hitach. Гиганти, които са окупирали 50% от пазара, според анализаторите от IDC. Да се бориш с корпорации, които струват милиарди, не е лесно.

Освен това, Western Digital продава свои продукти на много от разработчиците на системи за съхранение. Те със сигурност не са доволни, че срещат конкуренция от собствените си доставчици.

След като се раздели с този си бизнес, компанията ще продължи да предлага сървъри за съхранение (JBOX, JBOD, хибридни и специализирани машини), но на клиенти със собствен софтуер и инфраструктура. Компанията ще продължи да разработва и своята OpenFlex NVMe-over Fabric архитектура. Накратко, от системи за съхранение ще се премине към платформи за съхранение, което е бизнес с по-висока концентрация върху хардуера. Това изглежда е силната страна на корпорацията.

Ето какво каза Mike Cordano, президент и главен оперативен директор на Western Digital:

“Гледайки към бъдещето, увеличаването и ускоряването на възможностите за IntelliFlash и ActiveScale ще изисква допълнителен мениджърски фокус и инвестиции за подсигуряването на дългосрочен успех. Уверени сме, че преместването на ресурсите от системи за дата центрове към платформи за съхранение, ще позиционира портфолиото на Western Digital по-добре. Ще уловим значителни възможности и ще можем да създаваме дългосрочна стойност.“

Според споразумението с DDN (DataDirect Networks), целият IntelliFlash бизнес ще бъде закупен за неназована сума. Освен това, двете компании ще разширят настоящото си сътрудничество посредством стратегически договор за няколко години. Според него, DDN ще увеличи покупките на HDD и SSD дискове от Western Digital.

И двете компании очакват сделката да бъде затворена по-късно тази година. Някои анализатори вече се изказаха, че ходът е правилен и аргументите изложени от Cordano са основателни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за