Western Digital планира до 2025 г. да започне производството на HDD с капацитет 40 ТВ

5
141

През последните години, производителите на твърди дискове успяха да постигнат значителни успехи в увеличаването на капацитета на традиционните дискови носители. Но всички те бледнеят на фона на това, което планира Western Digital в не толкова далечното бъдеще.

Компанията съобщи за значителни успехи в овладяването на технологията за микровълново-асистируем магнитен запис MAMR (microwave-assisted magnetic recording), което ще позволи значително да се увеличи капацитетът на твърдите дискове. В частност, през 2025 г., калифорнийците планират да пуснат дискови носители с обем 40 ТВ.

За разлика от метода на термоасистируемия магнитен запис (HAMR), технологията MAMR, над която специалистите на Western Digital работят около осем-девет години, не се нуждае от нови материали в плочите и позволява добавянето на голям брой от съществуващите технологии, използвани при производството на дискове с перпендикулярен магнитен запис.

Основната особеност на MAMR е използването на спинов наногенератор, който създава микровълново поле и дава възможност за съхраняване на информацията с ултра-висока плътност на записа, без да се засяга надеждността. Според оценките на Western Digital, плътността на записа на информацията трябва да достигне до около 4 Тбит на квадратен инч.

Първите дискови устройства, които използват технологията за микроволново-асистируем магнитен запис MAMR, компанията планира да пусне през 2019 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари