fbpx
-5.9 C
София

Western Digital споделя плановете си за бъдещето: Увеличение на броя на плочите в HDD, 30TB модели през следващите години и преход към HAMR

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

На петата годишна конференция Virtual Wells Fargo TMT Summit, Western Digital сподели своите планове за бъдещето. Търсенето на твърди дискове е оптимистично и технологичният арсенал през следващите години ще увеличи капацитета за съхранение до 30TB, използвайки потенциала на технологията за магнитен запис с подгряване (HAMR).

За увеличаването на капацитета на твърдия диск има два основни начина. Първият – да се монтират по-големи плочи, което изисква използването на нови технологии за магнитен запис (като HAMR). Вторият – да се монтират повече плочи, за което е необходимо те да се направят по-тънки и в отделни случаи да се сменят механичните компоненти. Производителите обикновено комбинират и двата подхода, което определя цялостния прогрес на индустрията: броят на плочите расте, технологиите за магнитен запис се променят.

Най-съвременните модели на Western Digital – Ultrastar DC HC560 и WD Gold с капацитет 20TB – използват се 9 пластини по 2,2TB, перпендикулярен магнитен запис с енергийна поддръжка (ePMR) и технологията OptiNAND. Но компанията вероятно вече има отговор как да добави десета плоча към платформата и да осигури капацитет за съхранение от 22 TB. „Можем да разположим нашите 20 TB на 9 плочи, а можем да добавим и десета, получавайки още 2,2 TB пространство“ – каза Дейвид Гьокелер (David Goeckeler), ръководител на WD.

В твърдите дискове с технологията OptiNAND се използват вградени флаш-дискове iNAND UFS, на които се записват техническите метаданни, което повишава производителността, надеждността и използваемия капацитет на твърдия диск. Western Digital е уверен, че технологиите ePMR и OptiNAND ще му позволят да произвежда устройства до 30TB. Това означава, че плътността на данните върху плочите ще трябва да се увеличи с 36% през следващите години, а броят на самите плочи ще трябва да бъде увеличен до 10. Но при капацитет над 30 TB, компанията ще трябва да използва технологията HAMR . „Действително имаме стълбица, водеща до 30TB, след което ще се озовем на кривата на HAMR и ще продължим напред. Мисля, че това е добра пътна карта за индустрията на твърдите дискове “ – съобщи г-н Гьокелер.

Забележително е, че Western Digital този път не спомена технологията за магнитен запис със спомагателни микровълни на излъчване (MAMR), благодарение на която компанията може да увеличи капацитета на диска до 40 TB. Производителят винаги е позиционирал технологията ePMR като междинна стъпка между „базовите“ PMR и MAMR, които очевидно е решил да замени с HAMR. А съдбата на MAMR към момента е неясна. Възможно е компанията да е решила по някаква причина да се откаже от нея.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини