Windows 10 не работи коректно с процесорите AMD Ryzen и тяхната производителност може да е по-висока

3
66

Публикуваните най-различни тестове на процесора Ryzen 7 1800X показаха, че AMD успя да създаде силен конкурент на процесорите на Intel.

Но производителността на Ryzen може да се окаже по-висока. Уеб-порталът WCCF Tech съобщи, че ОС Windows 10 не работи коректно с новите процесори на AMD – най-новата операционна система на Microsoft не може да различи виртуалните ядра от реалните.

По-точно, диспечерът на задачите на Windows 10 вижда 8-ядрените процесори на AMD с поддръжката на технологията SMT (Simultaneous Multi-Threading), като пълноценни 16-ядрени чипове. Логиката е, операционната система първоначално да натоварва реалните ядра и при възможност да прехвърля част от натоварването към виртуалните потоци. При Ryzen процесорите, Windows 10 използва виртуалните потоци преди реалните, а това осезателно намалява производителността.

Тестовете на редица уеб-портали показаха, че изключването на SMT увеличава производителността на Ryzen процесорите в игрите. Навремето имаше същите проблеми с технологията Intel Hyper-Threading и е ясно, че Microsoft ще се оправи с това.

Другият проблем е, че Windows 10 неправилно определя размера на кеш-паметта на новите процесори. Вместо 20 MB кеш от второ и трето ниво, ОС вижда невероятните 136 MB. Това също намалява производителността на Ryzen.

Интересно е, че Windows 7 съвсем коректно работи с Ryzen. Ясно е, че ще има нови обновявания за Windows 10.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ArashAgentpatКонстатиращ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Констатиращ
Констатиращ

Windows 7 е правен от хора с мозък в главата. След тяхното уволняване и възлагането на разработката на евтини, но по-некадърни, индийци, много неща започнаха да се чупят, защото новото поколение програмисти на М$ няма капацитета да разбере защо определено нещо е направено по определен начин и започна да променя ли променя.

Arash
Arash

Всъщност особено голям проблем на M$ е, че преди време уволниха почти 100% от testing automation инженерите си. Един вид решиха, че тези хора сами са се направили ненужни чрез работата си. Голяма грешка, очевидно 😀

Agentpat
Agentpat

А какво е положението с процесорите на Intel и Win 10?