YouTube обновява своята инфраструктура с помощта на новите чипове Argos за обработка на видео

0
704

Google специално за YouTube разработи собствените си специализирани чипове Argos, предназначени за справяне с огромното работно натоварване по обработката на видео материалите. Тези чипове се използват в разширителните карти VCU, което означава Video (trans) Coding Unit, които помагат на тази онлайн услуга да кодира дадено видео в десетки различни версии с различни резолюции и различно качество, необходими за разнообразните устройства.

Интернет гигантът сподели, че чипът  Argos повишава ефективността на тези изчисления от 20 до 33 пъти в сравнение с предишната оптимизирана система от традиционни сървъри със стандартно програмно осигуряване. На VCU платката са поставени два ASIC чипа Argos, върху които са поставени големи и масивни алуминиеви радиатори осигуряващи пасивното охлаждане на новите чипове. Отстрани е поставен конектор за подаване на захранване, който много прилича на стандартен 8-пинов PCIe Power.

Ако се гледаме в структурната схема на Argos можем да видим 10 ядра за кодиране (encoder cores) във всеки кристал, три ядра за декодиране с много по-малък размер, PCIe и DMA контролери, интерфейс за LPDDR оперативна памет и CPU блок. Google заяви, че всяко ядро от типа ​​encoder core може в реално време да кодира 2160p видео при скорост до 60 кадъра в секунда при използването на три опорни кадъра. Освен това, използването на Argos е много по-евтино в сравнение с класическите сървъри, базирани на процесорите Intel Skylake и графичните ускорители Nvidia T4.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари