Акциите на Intel се сринаха на фона на новините, че Microsoft разработва собствени ARM процесори

30
3089

Информацията че Microsoft разработва собствени процесори, базиран на ARM архитектурата, срина акциите на производителите на чипове с архитектура x86. Най-много пострада компанията Intel, която може да изгуби най-важният си стратегически клиент.

Агенция Bloomberg преди няколко часа съобщи, че софтуерният гигант разработва свой собствен сървърен процесор с ARM архитектура, който Microsoft възнамерява да използва в своите центрове за обработка на данни, осигуряващи работата на онлайн услугите на електронния облак Azure. Към днешен ден сървърите на Microsoft използват процесорите от фамилията Intel Xeon. Освен това, в оригиналното съобщение се казва и за друг перспективен проект на Microsoft – ARM процесор за мобилните устройства Surface.

Ако проектите на корпорацията по създаването на собствени чипове се окажат успешни, то това означава сериозно свиване на пазара за x86 чипове, като най-много ще пострада Intel. Това е един твърде тревожен знак, особено на фона на това, че и другите технологични гиганти преминават към използването на ARM процесори. Така например, Amazon има много успешни проекти в тази област, а Apple наскоро представи лаптопите MacBook Air и MacBook Pro, базирани на процесори с ARM архитектура и обяви плановете си за пълен отказ от чиповете на Intel, което трябва да стане през следващите две години.

Пазарът моментално реагира на тези новини. Курсът на акциите на Intel спадна с 6,3% и слезе до ниво $47,46. Акциите на AMD поевтиняха с 1% и сега се търгуват на ниво $95,95,

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари