Частната инвестиционна компания от Уолстрийт Susquehanna LLP промени прогнозите си относно акциите на производителите на видеокарти Nvidia и AMD.

Причината за това е създаденото от азиатската компания Bitmain ново ASIC устройство за добив на криптовалутата Ethereum. Досега Ethereum не можеше да се получава с помощта на ASIC, понеже алгоритъмът за изчисление на криптовалутата има вградена защита срещу специализирания хардуер – предимно много високите изисквания към буферната памет, които досега се изпълняваха само от вградената във видеокартите графична памет.

Но най-големият в света производител на цифрови ферми Bitmain заяви, че е създал ASIC за добив на Ethereum. Информацията бе потвърдена от Susquehanna, която изпрати свои представители в Азия, които потвърдиха тези данни.

Освен това, оказа се, че още три други компании разработват ASIC устройства за добив на Ethereum, но не се съобщава точно кой е в състояние да произведе специализираните чипове.

Това може да означава край на добива на криптовалути с помощта на видеокарти.

Susquehanna е убедена, че от новите ASIC, AMD ще пострада много повече, отколкото Nvidia. Досега, видеокартите на AMD, използвани за добив на Ethereum, осигуряваха 20% от печалбата на компанията. При Nvidia този дял от печалбата е двойно по-малък – 10%.

Към 26 март, акциите на AMD спаднаха с 3,8%, а акциите на Nvidia отбелязаха ръст от 2%.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари