Анонимен продава „хакнати“ бази с данни на редица български институции

13
5118

Преди броени минути български медии съобщиха за пробива, а в електронната си поща и ние получихме съобщение от анонимен подател с линк, в който са изброени „хакнати“ бази данни на различни български институции.

Авторът на писмото, подписал се с името на убития банкер Емил Кюлев, използва за пускането му функцията за анонимност на Guerrillamail твърди, че бази с данни на МВР, Комисията по хазарта, СРС, Парламента и Омбудсмана са били хакнати и източени.

В мейла бе посочен и линк към hastebin, откъдето виждаме повече информация. Виждат се базите данни, а за получаването им се изискват различни суми пари – между 200 и 1 900 USD в биткойни за закупуването на копия от базите. Въпреки че се продават, във файла има не малко политически коментари и послания, особено актуални след случаите от последните дни.

Не може по категоричен начин да се твърди, че става въпрос за истински пробив, тъй като няма на практика никакви публикувани изтекли данни (подобно на случая с НАП), а само възможност за закупуването на въпросните бази.

Специалистите от Centio, към които се обърнахме споделиха, че към момента на публикуването на материала, има общо 7 трансакции към посочения акаунт на обща стойност малко над 886 USD.

4.4 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари